Spaans - Italiaans - Frans (incl. wijnkist)

Klassiek wijnpakket met drie rode wijnen (incl. wijnkist) van zeer hoge kwaliteit. Een Franse wijn uit de Bordeaux gemaakt van Merlot druiven, een Italiaanse wijn uit Piemonte van Barbera druiven en een Spaanse wijn uit de Ribera del Duero gemaakt va...

Château Damase merlot 2011 Bordeaux Frankrijk2
Een Bordeaux Supérieur die nog nergens anders te koop is in Nederland? Wij hebben hem gevonden en direct geïmporteerd. Deze rode wijn is mooi zacht en heerlijk op dronk. In 2011 won deze rode wijn gemaakt van Merlot druiven de ‘Silver Medal Bordeaux’. De kleur is intens robijnrood en de neus complex met geuren van noten, rode bessen, aardbeien en vanille. Het mondgevoel is prachtig rond en gebalanceerd en heeft een perfecte balans tussen zachte zuren en tannines.

Orsi "Uardiöra" Barbera DOCG 2015 Piemonte Italië
Van het familiebedrijf Orsi is deze heerlijke zachte rode wijn genaamd "Uardiora". Een rode wijn gemaakt van de Barbera druif. Kenmerkend voor deze rode wijn zijn de frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen en bramen. Biologisch gemaakt en alleen de allerbeste druiven worden gebruikt voor deze Barbera. Overheerlijk bij antipasti, spaghetti bolognese, pizza en kalfsvlees. Wij verkopen ook verschillende andere rode- en witte wijnen van dit bijzondere wijnhuis in onze wijnwebshop.

Gaudeamus 2014 Ribera del Duero Spanje
Uit het beste wijngebied van Spanje komt deze zeer exclusieve rode wijn gemaakt van Tempranillo druiven. De wijn heeft verfijnde geuren zoals kersen, zwarte bessen, pruimen en aangevuld met tonen van vanille door de vijf maanden houtrijping. Deze wijn met houtlagering is zeer gebalanceerd, op dronk en daardoor fruitig en zacht van smaak.


Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn.

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.


Druif Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië, maar levert nergens zulke mooie wijnen op als in Piemonte. In het wijngebied Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piemonte heeft de druif lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera vanwege zijn hoge zuurgehalte, vooral jonge wijn gemaakt om elke dag te drinken. Dankzij een wat andere cultivatie en het toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en houtlagering zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven.

De afgelopen twee decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen wijn van gemaakt kunnen worden. Er worden dankzij de hoge productie die de Barbera kan geven nog steeds bulkwijnen van gemaakt en als je in een willekeurig restaurantje in Piemonte een karafje rode huiswijn bestelt schenken zo dan ook meestal een Barbera. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde wijnen. De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de wijnen die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar.

De op hout opgevoede versie, die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit en kan grootse wijnen opleveren. De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Barbera die alleen op inox opgevoed is kun je het beste jong drinken en kan ’s zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten maar zijn ook lekker om ‘s avonds als losse wijn te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen