Terre Dei Buth Prosecco rosé (nog 2 dozen)

Deze biologische Prosecco rosé van het wijnhuis Terre Dei Buth heeft een lekkere zachte frisse mousse met geuren van frambozen, aardbei en perzik. Evenwichtig in smaak met een lichte body, verfrissend met lichte fruitaroma`s en in de afdronk een mini...

Lees meer...
€9,75
Per fles: €7,75
Totaal (6 flessen per doos) €46,50 Incl. btw

Deze biologische Prosecco rosé van het wijnhuis Terre Dei Buth heeft een lekkere zachte frisse mousse met geuren van frambozen, aardbei en perzik. Evenwichtig in smaak met een lichte body, verfrissend met lichte fruitaroma`s en in de afdronk een minimaal zoetje. Deze heerlijke rosé kan als origineel aperitief bij de borrel of voor een zomers feestje, maar voelt zich nog beter in zijn vel als charmante dorstlesser op een luie, zomerse middag!

De Prosecco's van het wijnhuis Terre Dei Buth krijgen jaarlijks een zeer hoge waardering van vele Italiaanse wijnsommeliers. Drinktemperatuur 6 tot 8 graden.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië
Wijnhuis Terre Dei Buth
Jaar 2015
Geur Fruitig met witte perzik en rood fruit (framboos, aardbei).
Smaakprofiel Frisse en fruitige toetsen met voldoende structuur
Druif Pinot Noir 59% en Chardonnay 41%
Bewaren tot  2017
Serveertip Borrel, aperitief, salades, dessert met fruit.

 


Wijnhuis Terre dei Buth

Het biologisch wijnhuis Terre dei Buth is gelegen aan de oevers van de Piaverivier, 50 kilometer ten noorden Veneto. Het wijnhuis is eigendom van de broers Massimo en Paolo Marion. Het is van oorsprong een familiebedrijf en bestaat al sinds 1891. De broers behoren tot de weinige wijnhuizen die op biologische wijze mousserende wijnen maakt. Zo maken ze bijvoorbeeld geen gebruik van kunstmest maar bemesten ze hun wijngaarden organisch. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen maar worden de druivenstokken op natuurlijke wijze beschermd.

Dankzij deze biologische druiventeelt is de familie Marion toch in staat om gezonde druiven van hoge kwaliteit te oogsten. Dit mede dankzij de goede ligging van de wijngaarden. De heuvelruggen van Conegliano en Valdobbiadene zorgen voor een uiterst geschikt klimaat om frisse en aromatische mousserende wijnen te maken. De wijnranken profiteren van de weerkaatsing van het zonlicht op deze keien, die de opgeslagen warmte van de dag 's nachts opnieuw afgegeven. De druiven worden handmatig geoogst er daarna geperst en vergist. Na een korte rijping volgt een tweede gisting op tank waardoor de verschillende Prosecco's  heerlijk zacht van smaakt zijn en verfijnd met een mooie mousse.
 
 

Wijngebied Veneto

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Al in de Romeinse tijd werden hier volop druiven verbouwd voor het maken van vooral rode wijnen. Door de komst van veel Europeaanse vakantiegangers in de jaren zeventig werd dit gebied buiten Italië bekend om zijn witte, rode en mousserende wijnen. Prosecco, frizzante of spumante zijn zo populariteit geworden dat prosecco inmiddels al een verzamelbegrip is geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Het wijngebied Veneto bestaat uit 74.000 hectare wijngaard en Veneto hoort daardoor tot de wijngebieden met de hoogste productie in Italië. Gemiddeld wordt er jaarlijks ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn in Veneto geproduceerd. Dat is ongeveer 15 % van de totale Italiaanse wijnproductie. Als het om DOC-wijnen gaat, is Veneto de grootste bron van Italië. Meer dan 20 % van alle DOC-wijn komt uit Veneto. Buiten mousserende wijnen is dit wijngebied ook beroemd om de Amarone en Valopicella wijnen.

Voor rode wijnen zijn de druivenrassen als Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero (Pinot Noir in Frankrijk) populair. Voor witte en mousserende wijnen zijn dit de Garganega, Trebbiano en Prosecco (Glera) druiven. 55% is witte wijn en mousserende wijn en 45% is rode wijn.

 


Druif Prosecco (Glera)

De Prosecco druif (van oorsprong Glera druif) is een inheemse Noord-Italiaanse druivensoort. Er wordt gezegd dat deze druif waar Prosecco van wordt gemaakt een geschiedenis heeft van minstens 2.000 jaar. De Romeinen kenden Prosecco wijn al als Puccino. De eerst referentie op schrift naar de naam Prosecco stamt uit 1772, in een uitgave van Giornale d'Italia. Fransesco Maria Malvolti omschreef toen de kwaliteit van de wijnen die in de regio werden gemaakt.

De Prosecco druif is een witte druivensoort en wordt voornamelijk gebruikt voor mousserende wijn. De druif is vooral aangeplant in de provincie Veneto. Er doen twee verhalen de ronde over de oorsprong van deze druif. De eerste is dat de druif afkomstig is uit de gelijknamige gemeente Prosecco en de ander is dat de druif uit de provincie Padua komt, waar de soort serprino heet. In het begin van de 19e eeuw werd de Prosecco massaal aangeplant in de provincies Treviso en Padua.

De Prosecco druif is vanwege zijn lichte structuur, weinig suikers, hoge zuurgraad en frisse aroma's uitermate geschikt voor mousserende wijnen. De prosecco (glera) druif heeft grote, lange trossen en ronde kleine druiven die vrij zoet van smaak zijn. De druif is begin oktober rijp en gedijt goed op niet al te droge plaatsen. Prosecco geeft wijnen met een strogele kleur en een bescheiden alcoholpercentage. De druif wordt ook wel voor stille wijnen gebruikt met een smaak van peer en een licht bittertje.

 


Druif Chardonnay

De Chardonnay druif is misschien wel de bekendste druif voor het maken van witte wijn en werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er waarschijnlijk zijn officiële naam aan gegeven. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. Al eeuwen lang staat witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif bekent voor de 'grote' witte Bourgogne wijnen waar hij aangeplant staat in de bekende dorpen zoals Chablis, Meursault, Gevrey-Chambertin, Santenay en Mercurey. Ook in de Champagnestreek speelt de Chardonnay druif een essentiële rol bij het maken van Champagne. Witte wijn van deze druif wordt behalve in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. In deze 'nieuwe wereld' wijnlanden brengt witte wijn van de Chardonnay tegenwoordig uitstekende en betaalbare wijnen voort.


De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en geeft hoge opbrengsten per hectare. Wat Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak. De witte wijn is bijvoorbeeld veel voller dan een witte wijn van Sauvignon Blanc druiven. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten, vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. De witte wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Chardonnays uit warme landen hebben vaak aroma’s van brioche, verse boter, hazelnoten en gegrild brood.



0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen