Valleoscuro 2015 Spanje (90 points Peñín)

Een unieke rode wijn gemaakt van Tempranillo en Prieto Picudo druiven. De wijn heeft een heldere en uitbundige geur van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen met daarnaast indrukken van peer. Volle en frisse smaak van rood fruit met een lichte min...

Lees meer...
€9,50
Per fles: €7,50
Totaal (6 flessen per doos) €45,00 Incl. btw

Een unieke rode wijn gemaakt van Tempranillo en Prieto Picudo druiven. De wijn heeft een heldere en uitbundige geur van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen met daarnaast indrukken van peer. Volle en frisse smaak van rood fruit met een lichte minerale tonen en fijne zuren. Dit maakt de wijn rond en zeer toegankelijk. De lange afdronk is harmonieus en fruitig.

De wijn is een blend van Tempranillo en Prieto Picudo. Het druivenras Prieto Picudo is vrij uniek want het groeit alleen in de regio Castilla y Leon. Het bijzondere van dit druivenras is dat het in de zomer vrijwel geen water nodig heeft. Het zeer droge wijngebied waar Bodega Otero gevestigd is, is uniek als terroir. Er valt in de zomer nauwelijks of geen regen. Maar toch is er geen sproei-installatie nodig voor dit druivenras. Vandaar dat de Prieto Picudo alleen te vinden is in dit kleine wijngebied. Er zijn dan ook maar vijf Bodegas die de Prieto Picudo druif telen. In andere regio's in Spanje kan deze plant niet gedijen.


Prijzen en scores Valleoscuro Tinto: 90 points Peñín 2014/2015


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Spanje (Castilla y Leon)
Wijnhuis Dominio Otero
Jaar 2015
Geur Rood fruit, aardbeien, frambozen en peer
Smaakprofiel Fris, rood fruit en fijne zuren
Druif Tempranillo / Prieto Picudo
Bewaren tot  2018
Serveertip Paella, tapas en lamsvlees 



Wijnhuis Dominio de Otero

In 1965 werd het wijnhuis Domino de Otero door Manuel Otero opgericht, maar de familie Otero is al sinds 1906 actief in de Spaanse wijnindustrie. Nu wordt de Bodega de Otero geleid door Julio Otero. Het wijnhuis beschikt over 43 ha wijngaard en maakt rode wijn, witte wijn en een kleine hoeveelheid rosé wijn. Bij Dominio de Otero heeft men veel aandacht voor de lokale Prieto Picudo druif, de rode variant van de Verdejo. Het wijnhuis ligt in het noordoosten van de provincie Zamora rond de stad Benavente. Julio Otero is medeverantwoordelijk voor de upgrade van de regio tot Vino de Calidad de los Valles de Benavente. Een uitgestrekt gebied dat onder andere de zéér geliefkoosde appellatie Ribera del Duero herbergt, thuisbasis van onder andere Vega Sicilia.

 

Wijngebied Toro

Er zijn maar weinig gebieden die de laatste vijf jaar zoveel aan kwaliteit en populariteit hebben gewonnen als Toro, dat zich inmiddels ruim kan meten met het bekende Rioja en Ribera del Duero dat wordt beschouwd als het beste wijngebied van Spanje. Robert Parker voorspelt dat het gebied D.O. Toro zich binnen afzienbare termijn zal ontwikkelen tot het meest toonaangevende wijngebied van Spanje: "It is being called one of the last unexploited patches of superior grape growing terroir in Europe, with decades-old vines and a mature winemaking culture. The conditions are right, in terms of nature and of man".


Druif Prieto Picudo

De Spaanse Prieto Picudo druif geeft robijnrode wijnen met veel aroma, niet al te zwaar, met opwekkende zuren, tannine, soms iets peperig en een smaak die associaties met bosbessen oproept. De Prieto Picudo groeit in de Noord-Spaanse wijnregio Castilla y Leon, in Leon om precies te zijn. Het wijngebied Castilla y Leon grenst in het oosten aan de Rioja. Rode wijn van de Prieto Picudo druiven zijn bijna altijd monocépage wijnen.  


Druif Tempranillo

Tempranillo is de nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals Cencibel, Tinto del Pais of Ull de Llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt z’n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. De druif produceert rode wijn maar ook een witte variant is verkrijgbaar. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geassembleerd op de markt gebracht. Ook in Portugal zijn prachtige rode wijnen van Tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. 

De Portugezen noemen hem overigens Tinta Roriz of Aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif alleen nog in Argentinië te vinden, waar de naam ook wel als Tempranilla geschreven wordt. Uit recent onderzoek is gebleken dat de Tempranillo druif ver verwant is met de Franse Pinot Noir (de belangrijkste blauwe druif in de Bourgogne streek). De druif heeft behoorlijke trossen met compacte, vrij kleine druiven met een dikke schil. Wijnmakers mengen de Tempranillo ook graag met andere druiven, zoals de Garnacha, in Frankrijk bekent als Grenache en het meest aangeplant in de zuidelijke Rhone. 

De uiteindelijke smaak van de wijn is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe die is geproduceerd. Verreweg de meeste Tempranillo wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten (tenminste 6 maanden houtlagering) of reserva (tenminste 12 maanden). Die zijn veelal rijk van smaak, met een mooi vanille-aroma. Wijnen gemaakt van de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt.
 


 

Nieke 25-01-2017 19:24

Prima glas huiswijn!


Mike 18-10-2016 20:33

Lekker glas wijn, nooit van deze druivensoort gehoord maar hij smaakt heerlijk. Prijs-kwaliteit is prima! Dank voor jullie advies!


4 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen