Valleoscuro Verdejo 2016 Spanje

Een op en top zomerwijn, heerlijk om te drinken op het terras, bij de lunch, borrel of als als aperatief. Deze Verdejo is licht goudgeel van kleur en heeft intense aroma’s van rijp tropisch fruit, groene appel, ananas en witte bloesem. De smaak is d...

Lees meer...
€9,95
Per fles: €6,99
Totaal (6 flessen per doos) €41,70 Incl. btw

Een op en top zomerwijn, heerlijk om te drinken op het terras, bij de lunch, borrel of als als aperatief.  Deze Verdejo is licht goudgeel van kleur en heeft intense aroma’s van rijp tropisch fruit, groene appel, ananas en witte bloesem. De smaak is droog, fris en lekker fruitig. De Verdejo druif komt van oorsprong uit Spanje en dankt zijn naam aan het Spaanse woord voor groen: verde.


Prijzen en scores: Silver Medal Bacchus / Silver Medal Zarcillo

 


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Spanje (Castilla y Leon)
Wijnhuis Dominio Otero
Jaar 2016
Geur Rijp tropisch fruit en witte bloesem
Smaakprofiel Droog, fris en lekker fruitig
Druif Verdejo
Bewaren tot  2019
Serveertip Salades, wit vlees, schelpdieren, kreeft, gambas



Wijnhuis Dominio de Otero

In 1965 werd het wijnhuis Domino de Otero door Manuel Otero opgericht, maar de familie Otero is al sinds 1906 actief in de Spaanse wijnindustrie. Nu wordt de Bodega de Otero geleid door Julio Otero. Het wijnhuis beschikt over 43 ha wijngaard en maakt rode wijn, witte wijn en een kleine hoeveelheid rosé wijn. Bij Dominio de Otero heeft men veel aandacht voor de lokale Prieto Picudo druif, de rode variant van de Verdejo. Het wijnhuis ligt in het noordoosten van de provincie Zamora rond de stad Benavente. Julio Otero is medeverantwoordelijk voor de upgrade van de regio tot Vino de Calidad de los Valles de Benavente. Een uitgestrekt gebied dat onder andere de zéér geliefkoosde appellatie Ribera del Duero herbergt, thuisbasis van onder andere Vega Sicilia.

 

Wijngebied Toro

Er zijn maar weinig gebieden die de laatste vijf jaar zoveel aan kwaliteit en populariteit hebben gewonnen als Toro, dat zich inmiddels ruim kan meten met het bekende Rioja en Ribera del Duero dat wordt beschouwd als het beste wijngebied van Spanje. Robert Parker voorspelt dat het gebied D.O. Toro zich binnen afzienbare termijn zal ontwikkelen tot het meest toonaangevende wijngebied van Spanje: "It is being called one of the last unexploited patches of superior grape growing terroir in Europe, with decades-old vines and a mature winemaking culture. The conditions are right, in terms of nature and of man".


Druif Prieto Picudo

De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het gebied Rueda (Noordwest Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het Spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. In het Rueda gebied wordt al sinds de 11e eeuw wijn (alleen witte) verbouwd en het kreeg grote bekendheid vanwege de productie van mooie, frisse en fruitige wijnen.

Eind vorige eeuw werd het voortbestaan van de Verdejo bedreigd door een zware Europese druifluis epidemie. Gelukkig heeft hij die overleefd en wordt de Verdejo tegenwoordig weer veelvuldig aangeplant in de omgeving van Valladolid. Het klimaat is vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer geschikt voor de opvoeding van de Verdejo druif die daardoor een fris en fruitig karakter krijgt. De Verdejo druif wordt buiten Spanje bijna niet aangeplant.

Wijnen gemaakt van de Verdejo druif worden merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort. De houtgerijpte Verdejo’s zijn nog rijker, complexer en bevatten zachte tonen van noot en honing. Bijzonder aan de Verdejo druif is dat hij erg gevoelig is voor contact met zuurstof, daarom worden de druiven vaak ‘s nachts geplukt en dan zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit gehele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om vroegtijdige gisting te voorkomen.


Druif Verdejo

Tempranillo is de nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals Cencibel, Tinto del Pais of Ull de Llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt z’n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. De druif produceert rode wijn maar ook een witte variant is verkrijgbaar. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geassembleerd op de markt gebracht. Ook in Portugal zijn prachtige rode wijnen van Tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. 

De Portugezen noemen hem overigens Tinta Roriz of Aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif alleen nog in Argentinië te vinden, waar de naam ook wel als Tempranilla geschreven wordt. Uit recent onderzoek is gebleken dat de Tempranillo druif ver verwant is met de Franse Pinot Noir (de belangrijkste blauwe druif in de Bourgogne streek). De druif heeft behoorlijke trossen met compacte, vrij kleine druiven met een dikke schil. Wijnmakers mengen de Tempranillo ook graag met andere druiven, zoals de Garnacha, in Frankrijk bekent als Grenache en het meest aangeplant in de zuidelijke Rhone. 

De uiteindelijke smaak van de wijn is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe die is geproduceerd. Verreweg de meeste Tempranillo wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten (tenminste 6 maanden houtlagering) of reserva (tenminste 12 maanden). Die zijn veelal rijk van smaak, met een mooi vanille-aroma. Wijnen gemaakt van de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt.
 


 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen