Vieille Grange Chardonnay 2016 Frankrijk

Van de beste wijnmakers uit Zuid-Frankrijk komt deze prachtige Chardonnay. Deze Chardonnay is strogeel van kleur en in de neus is hij fris en fruitig met geuren van groene appel, meloen, perzik en rijp wit fruit. De smaak is soepel, niet hoog in de z...

Lees meer...
€8,95
Per fles: €6,50
Totaal (6 flessen per doos) €39,00 Incl. btw

Van de beste wijnmakers uit Zuid-Frankrijk komt deze prachtige Chardonnay. Deze Chardonnay is strogeel van kleur en in de neus is hij fris en fruitig met geuren van groene appel, meloen, perzik en rijp wit fruit. De smaak is soepel, niet hoog in de zuren en heerlijk fruitig. De perfecte zomerwijn voor liefhebbers van Chardonnay.    



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2016
Geur Groene appel, meloen, perzik en rijp wit fruit
Smaakprofiel Soepel, niet hoog in de zuren en fruitig. 
Druif Chardonnay
Bewaren tot  2019
Serveertip Lekker bij de lunch, borrel of lichte maaltijden.

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

De Languedoc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er legio, met als gevolg dat het gebied voor ieder wat wils kan bieden in de vorm van karaktervolle wijnen tegen een concurrerende prijs. Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc vroeger louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is de streek koploper op het vlak van innovatie.

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.


Druif Chardonnay

De Chardonnay druif is misschien wel de bekendste druif voor het maken van witte wijn en werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er waarschijnlijk zijn officiële naam aan gegeven. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. Al eeuwen lang staat witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif bekent voor de 'grote' witte Bourgogne wijnen waar hij aangeplant staat in de bekende dorpen zoals Chablis, MeursaultGevrey-ChambertinSantenay en Mercurey. Ook in de Champagnestreek speelt de Chardonnay druif een essentiële rol bij het maken van Champagne. Witte wijn van deze druif wordt behalve in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. In deze 'nieuwe wereld' wijnlanden brengt witte wijn van de Chardonnay tegenwoordig uitstekende en betaalbare wijnen voort.

 

Chardonnay in de wijngaard 

De groei is matig tot sterk, afhankelijk van de grondsoort. Op natte en zeer vruchtbare grond doet de stok het minder goed. De beste resultaten worden verkregen op armere, kalkrijke grondsoorten. Er wordt goed winterhard hout gevormd, waardoor de kans op vorstschade gering blijft. Nachtvorst in het voorjaar kan echter wel problemen opleveren omdat de stok vrij vroeg uitloopt. De Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg af en is daarom geschikt om in koelere klimaten te worden toegepast. 

De Chardonnay Loopt ook vroeg uit en is daarom gevoelig voor voorjaarsvorst. De meeste chardonnays zijn gerijpt of gefermenteerd en gerijpt op eiken. Chardonnay is daarnaast beroemd als delicate basis voor mousserende wijnen en is één van de drie druivensoorten die in de beroemdste mousserende wijn, Champagne, wordt gebruikt, naast Pinot Noir en Pinot Meunier. Karakter: fris en elegant, honing. Champagnes die voor 100% van Chardonnay zijn gemaakt noemen we overigens Champagne Blanc de Blancs. In de Champagne streek is Chardonnay vooral te vinden in de Côte des Blancs.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen