Vieille Grange Rosé 2016 Frankrijk

De Vieille Grange 'Les Rocailles' is een zeer toegankelijke rosé. De kleur is licht zalmroze. De wijn heeft heerlijke geuren van perzik, framboos, aardbei en amandel. De smaak van deze rosé is heerlijk fris met expressieve aroma's van framboos, wi...

Lees meer...

De Vieille Grange 'Les Rocailles' is een zeer toegankelijke rosé. De kleur is licht zalmroze. De wijn heeft heerlijke geuren van perzik, framboos, aardbei en amandel. De smaak van deze rosé is heerlijk fris met expressieve aroma's van framboos, witte bloemen en een beetje tijm. Heerlijke rosé voor op het terras!

De prijs-kwaliteitsverhouding van deze rosé is dankzij de wijnmakers Laurent Calmel en Jerome Joseph uitstekend te noemen! Van van serie Vieille Grange verkopen we ook een Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en een Sauvignon Blanc.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2016
Geur Perzik, framboos, aardbei en amandel.
Smaakprofiel Heerlijk fris en fruitig.
Druif Cinsault 80%, Grenache 20%
Bewaren tot  2018
Serveertip Lekker bij de lunch, borrel of lichte maaltijden.

 
 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

De Languedoc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er legio, met als gevolg dat het gebied voor ieder wat wils kan bieden in de vorm van karaktervolle wijnen tegen een concurrerende prijs. Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc vroeger louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is de streek koploper op het vlak van innovatie.

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.


Druif Cinsault

Cinsault is een blauwe druivensoort en is op grote schaal aangeplant in Frankrijk, Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Australië en Libanon. De druif heeft een lichte schil en gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en een droge, arme en steenrijke zand en kleibodems. Het is traditionele mediterrane druivensoort en is beroemd geworden vanwege zijn kruising met de Pinot Noir, waar de Pinotage uit voort is gekomen. Cinsaut is een druif die vroeg rijpt en zich uitstekend machinaal laat oogsten. De druif is gevoelig voor meeldauw en kan grote opbrengsten hebben, wat niet altijd goed is voor de kwaliteit van de wijnen. De wijnen van de Cinsaut druif hebben weinig tannine, een mooie zuurgraad en zijn vooral jong zeer aromatisch met geuren van perzik, framboos, aardbei en amandel. Cinsaut is zeer geschikt voor de productie van lichte rosé wijnen en wordt vaak geblend met andere druivensoorten zoals Grenache. 


Druif Grenache

De Garnacha komt van origine uit Spanje. Elders wordt deze druif de Grenache genoemd. Naast deze Grenache Noir is er ook een Grenache Blanc en een Grenache Gris. Deze druif wordt veel gebruikt voor het maken van rosé. De Grenache Gris is een druif die zorgt voor fruit en rondheid en kan zeer toegankelijke wijnen geven met weinig tannines en een lage zuurtegraad. Grenache heeft ook zijn weg gevonden naar Californië en Australië, waar hij in de regel deel uitmaakt van zogeheten Rhône-blends. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen