Vieux Carignan 2014 Languedoc Frankrijk

Vol, krachtig en kruidig is de korte omschrijving voor deze prachtig gemaakte rode wijn afkomstig uit de Languedoc. De wijn is gemaakt van 100% Carginan druiven. Een volle en kruidige rode wijn met aangename zuren en een heerlijke bouquet van kruiden...

Lees meer...
€11,95
Per fles: €8,95
Totaal (6 flessen per doos) €53,70 Incl. btw

Vol, krachtig en kruidig is de korte omschrijving voor deze prachtig gemaakte rode wijn afkomstig uit de Languedoc. De wijn is gemaakt van 100% Carginan druiven. Een volle en kruidige rode wijn met aangename zuren en een heerlijke bouquet van kruiden, kersen en bramen. Zachte en elegante tannines met een lekkere kersen smaak in de afdronk. De Carignan druif wordt voornamelijk in Zuid-Frankrijk aangeplant van de Languedoc tot in de Rhône. Niet veel noordelijker, want de druif heeft zon en hitte nodig om goed te kunnen rijpen. Een echte wijn voor bij de maaltijd. Bij rood vlees, stoofpotten, wild en oude kaas.

Prijzen en scores: Gold Medal Concours National IGP / Jancis Robinson 17/20 

Van het wijnhuis Calmel & Joseph verkopen wij nog verschillende andere wijnen. Zoals de Villa Blanche Chardonnay (huiswijn van de Librije), maar ook een Sauvignon Blanc en verschillende rode wijnen met druivensoorten als Syrah, Grenache en Marselan.

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Languedoc-Roussillon
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2014
Geur Bouquet van kruiden, kersen en bramen
Smaakprofiel Kersen, bramen en aangename zuren
Druif Carignan 100%
Bewaren tot  2020
Serveertip

Bij rood vlees, stoofpotten, wild en oude kaas

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website.


 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.

 

Druif Carignan

De uit Spanje afkomstige Carignan behoort tot 's werelds meest aangeplante blauwe druivenrassen. In Frankrijk wordt de druif veel aangeplant in het Middellandse Zeegebied. De Carignan geeft een hoge opbrengst per hectare en dat is de reden waarom hij eind jaren '80 van de vorige eeuw de meest aangeplante druif van Frankrijk was. Maar bij hoge opbrengsten kunnen de wijnen onaangenaam en ruw worden en daarom wordt de druif vandaag de dag veel gebruikt in blends met andere druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvèdre, en Grenache. Franse rode wijn die voor meer dan 60% uit Carignan bestaat komt meestal uit de Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon villages. Buiten Frankrijk komt de Carignan voor in Spaanse wijnen uit Catalonië en heeft hij een klein aandeel in veel rioja's. Buiten Europa wordt de Carignan druif veel verbouwd in Centraal-Californië.

Carignan geeft rode wijn met veel kleur, tannines en veel zuren maar met weinig verfijning. Assemblage met Grenache, Syrah en Cinsaut zorgt voor meer toegankelijkheid en complexiteit. Alleen Carignan van oude stokken met lage opbrengst en in goede wijngaarden levert interessante wijnen.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen