Villa Blanche Picpoul de Pinet 2016

Deze witte wijn wordt door zijn frisdroge ziltig mineralige karakter ook wel 'de Chablis van het Zuiden' genoemd. Krachtig lichtgeel met jeugdig frisse groenreflex. Stuivend exotisch van geur met citrus, witte bloesem en ziltige mineralen. Goed intens en

Lees meer...

Deze witte wijn wordt door zijn frisdroge ziltig mineralige karakter ook wel 'de Chablis van het Zuiden' genoemd. Krachtig lichtgeel met jeugdig frisse groenreflex. Stuivend exotisch van geur met citrus, witte bloesem en ziltige mineralen. Goed intens en breed van smaak met weer die heerlijk frisse citrus/zilt balans die doet denken aan krijterige (Craie) Chablis. Lekker strak droog met body en een mineraalrijke ziltig/frisse afdronk. Een loepzuivere Picpoul met body.

Prijzen en scores: Guide Hachette - 1 star



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2016
Geur Citrus, witte bloesem en ziltige mineralen
Smaakprofiel Droog 
Druif Picpoul
Bewaren tot  2019
Serveertip Oesters, haring, makreel, dorade en salades

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

Het wijnhuis Calmel & Joseph maakt verschillende series aan wijnen. Van de serie Villa Blanche verkopen wij de Villa Blanche Chardonnay, Villa Blanche Marselan, Villa Blanche Grenache (rosé) en de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Daarnaast verkopen we ook rode wijnen van Calmel & Joseph. Ze hebben een prachtige serie ‘Les Terroirs’ wijnen. Dit zijn rode wijnen van druivensoorten als Grenache, Syrah, Mouvèdre en Carignan. Van de serie ‘Les Terroirs’ verkopen wij de Calmel & Joseph Faugères en de Calmel & Joseph Vieux Carignan. De overige wijnen die wij van Calmel & Joseph verkopen zijn Le Cru 'Terrasses du Larzac' (90 Parker punten), Le Cru 'Limoux' Chardonnay en de Camel & Joseph Crémant de Limoux.



Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier. De Languedoc is tegenwoordig één van de meest innovatieve  wijnregio's van Frankrijk. De Languedoc wordt wel 'De Nieuwe Wereld' van Frankrijk genoemd.

 

Druif Picpoul 

De picpoul is een van de dertien druivenrassen die officieel mogen voorkomen in de wijnen uit de Châteauneuf-du-Pape. Verder is de druif toegestaan in de AOP Languedoc en de AOP Côtes du Rhône. De wijnen zijn levendig en zilt, met fijne citruszuren en zijn vaak aangenaam gastronomisch inzetbaar. Je proeft er wat Zuid-Franse kruiden in, en peer en appel. De Picpoul de Pinet mag uit zes gemeenten komen: Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze en Florensac. De picpouldruif heeft een mooie bakermat. De wijngaarden liggen op gemiddeld 60 meter hoogte op de heuvels en in het vlakkere gebied ten noordoosten en ten zuiden van het plaatsje Pinet. Ze liggen vlakbij het bassin van Thau, dat tussen Pinet en de Middellandse Zee ligt. Hier groeit de druif op een kalkrijke bodem. De zee is dan ook een belangrijk onderdeel van het terroir van de picpoul. De druif haalt tegen het einde van het rijpseizoen zijn complexiteit uit de instroom van vochtige lucht vanuit de zee.

De historie vertelt dat men vroeger in dit gebied simpele wijn maakte van overrijpe picpouldruiven voor de productie van Noilly Prat. Maar nu halen de fabrieken de druiven voor dit aperitief uit Spanje en Italië, want dat bleek veel goedkoper. Sindsdien is Pinet bezig met de productie van frisse wijnen van veel minder uitgerijpte druiven. Een goeie zet, want de picpoul heeft een heel eigen identiteit. Het is een geweldige terraswijn, en is met zijn mineralige smaak in de combinatie met oesters en andere fruits de mer, een ware smaaksensatie. Een gouden tip voor als u in de buurt bent van Bouzigues: lunchen met een goed gekoeld glas Picpoul en oesters of mosselen die net uit zee zijn geplukt. Maar zover weg hoeft u helemaal niet te gaan. Deze wijn is ook een prachtige combinatie met een simpel scholfiletje op een bedje van zeewier, of lamsoren. En met zwarte Spaanse olijfjes.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen