Terret Blanc Villa Blanche 2016

Deze witte wijn is gemaakt van de inheemse druivensoort Terret blanc! Deze witte wijn is licht geel van kleur en heeft groene reflecties. In de neus geeft de wijn een goede aromatische intensiteit en een vleugje mineraliteit. De smaak is buitengewoon fris

Lees meer...

Deze witte wijn is gemaakt van de inheemse druivensoort Terret blanc! Deze witte wijn is licht geel van kleur en heeft groene reflecties. In de neus geeft de wijn een goede aromatische intensiteit en een vleugje mineraliteit. De smaak is buitengewoon fris, met subtiele citrustonen, anijs, amandelen en gedroogd fruit. Deze inheemse druivensoort stond honderden jaren aangeplant rond Étang de Thau in de Languedoc. Étang de Thau is met 75 km² het grootste meer van de Languedoc-Roussillon De druivensoort Terret blanc werd grotendeels vergeten aan het einde van de 20e eeuw maar oenoloog Laurent Calmel begon een aantal jaar geleden met het opnieuw aanplanten van deze inheemse druivensoort. Sinds vorig jaar maakt hij in zeer kleine oplage de eerste flessen van deze prachtige vergeten druivensoort. Ideaal als aperitief of lekker om te drinken bij visgerechten en wit vlees.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2016
Geur Licht aromatisch en mineralen
Smaakprofiel Licht, fris en fruitig
Druif Terret blanc
Bewaren tot  2019
Serveertip Zeetong, kreeft, zalm, haring, makreel, dorade en salades

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

Het wijnhuis Calmel & Joseph maakt verschillende series aan wijnen. Van de serie Villa Blanche verkopen wij de Villa Blanche Chardonnay, Villa Blanche Marselan, Villa Blanche Grenache (rosé) en de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Daarnaast verkopen we ook rode wijnen van Calmel & Joseph. Ze hebben een prachtige serie ‘Les Terroirs’ wijnen. Dit zijn rode wijnen van druivensoorten als Grenache, Syrah, Mouvèdre en Carignan. Van de serie ‘Les Terroirs’ verkopen wij de Calmel & Joseph Faugères en de Calmel & Joseph Vieux Carignan. De overige wijnen die wij van Calmel & Joseph verkopen zijn Le Cru 'Terrasses du Larzac' (90 Parker punten), Le Cru 'Limoux' Chardonnay en de Camel & Joseph Crémant de Limoux.



Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier. De Languedoc is tegenwoordig één van de meest innovatieve  wijnregio's van Frankrijk. De Languedoc wordt wel 'De Nieuwe Wereld' van Frankrijk genoemd.

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen