Barbera Superiore Foravia DOCG 2014 Italië

Krachtige en intense Barbera d'Asti Superiore DOCG gemaakt door gevierd wijnmaker Silvia Scagliola. Alhoewel de Barbera d'Asti Superiore voor slechts 85% uit Barbera druiven hoeft te bestaan, kiest Silvia Scagliola uitsluitend voor topkwaliteit en gebruik

Lees meer...

Krachtige en intense Barbera d'Asti Superiore DOCG gemaakt door gevierd wijnmaker Silvia Scagliola. Alhoewel de Barbera d'Asti Superiore voor slechts 85% uit Barbera druiven hoeft te bestaan, kiest Silvia Scagliola uitsluitend voor topkwaliteit en gebruikt dus ook 100% Barbera druiven, zodat men echt de typische smaak van de Barbera druif kan proeven. De smaak kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. Deze Barbera Superiore heeft 19 maanden op eikenhouten vaten mogen rijpen voordat hij gebotteld werd en heeft daardoor een complexe smaak en lange afdronk gekregen. Van deze exclusieve Barbera Superiore worden slechts 500 flessen per jaar gemaakt.

Deze Barbera Superiore komt uit Nizza in Piemonte, sinds 2014 de 74ste DOCG-denominatie. DOCG staat voor 'Denominazione di origine controllata e garantita'. Het is de allerhoogste classificatie van wijn in Italië; een classificatie die door de Italiaanse wetgever is opgezet om de wijnboer te beschermen tegen oneerlijke concurrentie en de consument meer zekerheid te geven omtrent herkomst en kwaliteit. 

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Scagliola
Jaar 2014
Geur Rood en zwart fruit, cassis, kersen en bramen
Smaakprofiel Complexe wijn met veel fruit en een lange afdronk
Druif Barbera 
Bewaren tot  2022
Serveertip Antipasti, spaghetti bognese, pizza en kalfsvlees

 



Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen. Grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostennverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen tegen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd. 

 

Druif Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië en is daarbuiten in mindere maten aangeplant in o.a. Californië en Argentinië. De Barbera druif levert nergens mooiere wijnen op als in Piemonte. In het wijngebied Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij al vanaf de 12e eeuw (waarschijnlijk eerder) is aangeplant. In Piëmonte heeft de Barbera lang in de schaduw gestaan van de beter aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera (vanwege zijn hoge zuurgehalte), vooral jonge rode wijn gemaakt om elke dag te drinken. Dankzij een wat andere cultivatie en het toepassen van groene oogst (voor opbrengstbeperking) en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en houtlagering zijn de zuren getemd en worden er tegenwoordig fantastische wijnen van de Barbera druif gemaakt die niet onder doen voor wijnen gemaakt van Nebbiolo druiven.

De afgelopen 2 decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste rode wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de Barbera druif laat toe dat er diverse stijlen rode wijn van gemaakt kunnen worden. Er worden dankzij de hoge productie die de Barbera kan geven nog steeds bulkwijnen van gemaakt en als je in een willekeurig restaurantje in Piemonte een karafje rode huiswijn bestelt schenken zo dan ook meestal een Barbera. Van de kwaliteitswijnen zijn er de op inox (op stalen tanks) gerijpte wijnen en de op hout gelagerde wijnen. De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de wijnen die alleen op rvs is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar.

De op hout opgevoede variant van de Barera wijn die zowel op grote foeders als op kleine vaten gelagerd kan zijn, heeft meer structuur, inhoud en complexiteit en kan fantastische rode wijnen opleveren van hoge kwaliteit. De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille. Rode wijn van de Barbera druif die alleen op inox opgevoed is kun je het beste jong te drinken en kan zomers eventueel kort in de koelkast een beetje teruggekoeld worden. Het zijn ideale begeleiders van het eten en passen bij vele gerechten maar zijn ook lekker om ‘s avonds als losse wijn te drinken. Een hout gelagerde Barbera kan wel tot zo’n 15 jaar bewaard worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »