100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Chardonnay wijn

De Chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van witte wijn gebruikt. In ons wijnblog leggen we het verschil uit tussen de Europese Chardonnay's en de chardonnay's gemaakt in de nieuwe wereld landen.


Europese Chardonnay

Bourgogne is de bakermat van de Chardonnay. Vrijwel alle witte wijn uit deze vermaarde regio is van deze druif. Toch zijn er ook binnen Bourgogne duidelijke verschillen in smaak en kwaliteit van de Chardoanny wijnen. In koele noorden van Bourgogne geeft de Chardonnay frisse en slanke witte wijnen, vaak mineralig en met groen fruit in de subtiele neus.

In iets zuidelijker gelegen wijngebieden (rond de Montrachet en Meursault) is de Chardonnay 'vetter', expressiever en wat donkerder van kleur. In de geur herken je geroosterd brood en vanille, maar vaak ook hazelnoot en havermout.

Maar ook in de Languedoc wordt een grote variateit aan chardonnay wijnen gemaakt. De meeste wijnen zijn vrij eenvoudig en makkelijk drinkbaar. Enkele duurdere Chardonnay’s worden op hout gelagerd en komen dicht in de buurt van de klasse uit de Bourgogne.

Chardonnay uit Oostenrijk doet dikwijls denken aan Chablis, door zijn. In het Noorden van Italië (bijvoorbeeld het wijngebied Veneto) worden uitstekende houtgerijpte Chardonnays gemaakt. Maar ook in wijngebieden Alto Adige, Trentino en Piemonte worden kwalitatief prima Chardanny wijnen gemaakt. Ook uit Spanje en Hongarije komt de laatste jaren steeds meer Chardonnay voor.

 

Chardonnay uit de Nieuwe Wereld

Ook in wijnlanden als Australië, Zuid-Afrika, Chili, Amerika (Californië) worden sinds tientallen jaren goede Chardonnay wijnen gemaakt. Sinds enkele jaren worden we dan ook overspoeld met Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. De verschillen met de Europese versies zijn zelfs voor een geheelonthouder niet moeilijk te onderscheiden. Waar veel Europese wijnmakers streven naar subtiliteit en complexiteit zetten de collega's uit Amerika en Australië vaker in op 'veel geur' en 'veel smaak'. Goedkopere productiewijnen worden dikwijls iets aangezoet om een groter publiek te verleiden. Het toevoegen van houtsnippers wordt niet geschuwd om vanille aroma's te krijgen.

Wij verkopen verschillende Chardonnay's: 

Uit het Noorden van de Bourgogne: 

Chablis 1er Cru Garnier & Fils Bourgogne


Uit Italië

Calanchi Chardonnay 2015, Italië


In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »