100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Château Margaux

Château Margaux

Een Château Margaux Grand Cru Classe is een van de wijnen die elke echte liefhebber eens in zijn leven gedronken moet hebben. Het is moeilijk te vatten in een paar regels, de lange en gepassioneerde geschiedenis van het landgoed, het zou kunnen worden "Once upon a time Château Margaux" getiteld.

Château Margaux is één van de beroemdste wijngoederen ter wereld en de rode wijn van Château Margaux behoort zeker tot de top 10 beste wijnen ter wereld.

Het wijnhuis ligt in de Bordeaux direct bij het plaatsje Margaux.
Château Margaux is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé volgens het classificatiesysteem voor
 Bordeauxwijn van 1855. Het wijngoed omvat 77 hectare voor rode wijn en 12 hectare voor witte wijn. Er wordt 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en een beetje Cabernet Franc en Petit Verdot verbouwd. Voor de witte wijn van Château Margaux worden Sauvignon Blanc druiven verbouwd. Het wijnhuis maakt ook een tweede wijn met de naam Pavillon rouge (prijzen van deze wijn variëren tussen de 100 en 200 euro per fles afhankelijk van het wijnjaar. De witte wijn heet Pavillon blanc en wordt als de beste witte wijn van de Médoc beschouwd. De prijzen varieren tussen de 90 en 150 euro per fles. De wijnen kunnen makkelijk 25 jaar bewaard worden.

Geschiedenis
Chateau Margaux heeft een lange geschiedenis. Het wordt voor het eerst genoemd in de 12e eeuw. Er wordt dan melding gemaakt van vesting Lamothe of La Mothe. 
Door de eeuwen heen is het bezit van Chateau Margaux in vele handen geweest. Zo werd het chateau bijvoorbeeld in 1802 gekocht voor 650.000 francs door Bertrand Douat, Markies de la Colonilla. In 1925 komt Chateau Margaux in handen van Fernand Ginestet. Door het steeds meer opkopen van aandelen, verkrijgt Fernand Ginestet het volledige eigendom. In 1949 geeft Fernand het chateau door aan zijn zoon Pierre. Er volgen dan roerige jaren met veel problemen op het chateau. Zo zijn er problemen om aan de eisen, waaraan de Premiers crus volgens de classificatie moeten voldoen, te voldoen en ook de financiële problemen nemen toe.

Dit resulteert erin dat zoon Pierre het chateau verkoopt aan de Félix Potin Groep. Aan het hoofd van deze group staat de Griekse André Mentzelopous en onder zijn leiding herwint Chateau Margaux zijn status. Forse investeringen in het vervallen chateau en strak management zorgen er voor dat Chateau Margaux weer aan de top komt. Na het overlijden van André Mentzelopous neemt zijn dochter Corinne het roer over en is ook de huidige eigenaar.
 

AOP Margau(1409 hectare).

Het wijngebied Margaux is met ruim 1400 hectare de grootste van de gemeente-appellations in Médoc. Margaux is zowel de naam van de appellation als van een beroemd Château. Margaux is de enige gemeente-appellation die uit meerdere dorpen bestaat: Margaux, Arsac, Cantenac, Labarde en Soussans. De beste wijnen komen uit het deel ten oosten van het dorpje Margaux, waar de bodem veel kwartskiezel bevat. Daar ligt ook Château Margaux. Als de wijnen van deze wijngaarden lang genoeg rijpen, krijgen ze een bepaalde zachtheid. Daarom noemt men de wijnen van de AOP Margaux de ‘zachtste’ van de Médoc.
Andere bekende châteaus zijn: Palmer, Giscours, Labégorce-Zédé, d’Issan, Brane-Cantenac en Cantenac-Brown.

Uit Margaux verkopen wij:

Château Deyrem-Valentin 2009 Margaux Frankrijk 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »