100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Geert

Classificatie Bordeaux wijnen

Classificatie 1855 van de Bordeaux wijnen.


Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij chateaux geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen. Het resultaat was de classificatie van Bordeauxwijnen van 1855. Deze classificatie bestaat vandaag de dag nog steeds.

De wijnen werden verdeeld in 5 groepen van de 5e tot en met 1e Grand Cru Classe (cinquième cru tot premier cru). Alle rode wijnen in deze classificatie kwam uit de Medoc (linker oever), behalve Chateau Haut-Brion, deze rode wijn komt uit Graves. Van de witte wijnen werden alleen wijnen uit Sauternes en Barsac geclassificeerd.

De classificatie werd tot nog toe slechts twee maal gewijzigd. In 1856 werd Chateau Cantemerle benoemd tot cinquième cru en in 1973 werd Château Mouton Rothschild van deuxième cru tot premier cru gepromoveerd. Er zijn nooit wijzigingen in de classificatie geweest als gevolg van groei of krimp van de wijngaarden, wat enigszins merkwaardig is in dit wijngebied waar "terroir" een belangrijke rol speelt.

Er wordt al tientallen jaren gediscussieerd over het maken van een nieuwe classificatie, die meer recht doet aan de kwaliteitsverbeteringen (en verslechteringen) die sinds 1855 zijn opgetreden.

In de Bordeaux hebben de wijngebieden Graves en Saint-Emillion alternatieve classificaties.


Er zijn drie officiële grand cru klasseringen in de Bordeaux:

Het klassement van 1855 voor de Médoc wijnen
Het klassement van de Grave wijnen (1953).
Het klassement van de Saint-Emilion (1955).


Een extra classificatie is crus bourgeois.

De eerste cru bourgeois lijst werd opgesteld in 1932 door de Kamer van Koophandel en de Kamer van Landbouw in Bordeaux. Deze classificatie werd opgesteld om een verschil te maken tussen de grand cru wijnen en de vin de table wijnen. Vin de table is gewone tafelwijn zonder een specifieke afkomst. Vaak betreft het goedkopere wijnen.

Het klassement van de cru bourgeois is in 2002 en 2003 volledig herzien. Vooral omdat het in de loop van de tijd ernstig 'vervuild' was geraakt. Een aantal châteaux bestond zelfs niet eens meer. Bovendien was de kwaliteit van een aantal op zijn zachtst gezegd zeer slecht geworden. Na een onderzoek van 18 maanden is besloten dat bijna de helft van de châteaux de status van cru bourgeois, die 71 jaar hun etiketten mocht sieren, met ingang van de oogst 2003 niet meer mocht gebruiken. In de nieuwe classificatie zijn 9 châteaux opgenomen als 'cru bourgeois exceptionnel', 87 als 'cru bourgeois supérieur' en 151 als 'cru bourgeois'.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »