Terug

Cursus wijn proeven voor beginners 2

  • Door Merijn
  • Wednesday 06 / 04 / 2016 0
Cursus wijn proeven voor beginners 2

Zodra je een wijnfles in je handen hebt, draai je hem naar het etiket. Wat staat er nu eigenlijk op? Er zijn honderden verschillende etiketten en allemaal geven ze andere informatie over wat erin de fles zit. Eigenlijk zijn er maar een paar essentiële dingen op het etiket die handig zijn om te weten. Naam wijnmaker, herkomst, jaartal, druivensoort en classificatie. En hier beginnen je hersenen al te werken en ben je bezig in je geheugen te graven. Wat voor wijn is dit? Waar ligt het wijngebied Elzas ook alweer? Is het een Grand Cru of een gewone tafelwijn? De classificatie zegt iets over de kwaliteit van de wijn maar nog niks over de smaak! Het lastige is dat men vaak denkt dat hoe hoger de kwaliteit hoe lekkerder de wijn is. Dat is een misverstand, echt waar! Kwaliteit heeft weinig met smaak te maken en andersom.

Na de classificatie zie je vaak een jaartal staan, het jaar op de fles geeft het jaartal aan waarin de druiven zijn geoogst. Dit is belangrijk om te weten omdat er veel wijnen zijn die een lang vinificatieproces hebben en soms pas jaren na de oogst worden gebotteled. Het jaartal op het etiket geeft dus aan in welk jaar de druiven zijn geoogst. Maar was het een goed of slecht jaar? Dat is meteen een lastige, want wat is een goed of slecht jaar? Zonder een heel verhaal te schrijven over warme zomer en te veel regen in het najaar zijn hiervoor gewoon boekjes te koop waarin per land en gebied alle wijnjaren staan aangegeven in een rating van 0 tot 5 sterren.
Er is voor op je smartphone ook een hele mooie gratis app 'vintages'. Bij het kopen van een duurdere wijn is het zeker aan te raden om deze app te raadplegen. Vanaf 4 sterren ben je zeker van een heel goed wijnjaar.

Villa Blanche

Villa Blanche chardonnay 

Verder staat er op het etiket meestal waar de wijn vandaan komt. De herkomst van de wijn zegt ook iets over de wijn omdat het verwijst naar het specifieke gebied waar de wijn vandaan komt. Vaak weet je dan iets meer over de streek en de bodem daar, waardoor je meer kan zeggen over de smaak. Vaak gelden in een gebied strenge regels voor het maken van bepaalde wijn. Welke druiven en in welke verhouding, maximale opbrengst etc. Naast de streek staat er op het etiket ook de vestigingsplaats van wijnboer of het wijnhuis die de rode wijn of witte wijn heeft gebotteld.


Verder is het alcoholpercentage belangrijk om te weten want hoe meer alcohol hoe zwaarder de (vooral) rode wijn is. Dit is geen 100% garantie want er zijn veel meer invloeden die wijn sterker kan doen smaken maar over het algemeen klopt dit wel. Leuk detail is dat er redelijk veel gerommeld wordt met het alcoholpercentage op de fles omdat de regels en wetgeving in verschillende wijngebieden een maximaal percentage toestaat. Als laatste staat er vaak ook de druivensoort op wat naar mijn mening misschien wel het allerbelangrijkste is wat er op een etiket moet staan. De druivensoort bepaald namelijk het karakter van de wijn. Een rode wijn van de merlot druif heeft een heel ander karakter dan een rode wijn van de cabernet sauvignon druif. Een advies voor mensen die niet goed weten wat ze moeten kopen of lekker vinden, koop verschillende wijnen van dezelfde prijsklasse maar met andere druivensoorten. Neem bijvoorbeeld een merlot, een pinot noir en een syrah. Dit zijn sterk uiteenlopende druivenrassen, bij het proeven zul je vast je eigen voorkeur hebben wat je lekker vindt. Als je dit vaker doet weet je steeds beter welke druiven jouw voorkeur hebben en welke druivensoorten je misschien helemaal niet lekker vindt. Een hele dure en kwalitatief goede wijn gemaakt van een druivensoort die je niet zo lekker vindt koop je dus liever niet per ongeluk omdat er een mooi etiket op de fles zitTe koop bij WijnVoorNu: Château Lyonnat

Je zult begrijpen dat het etiket dus een belangrijk (en handig) onderdeel is van het proefproces. Hier begin je mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vaak veel aandacht aan het etiket wordt geschonken door de wijnmaker. Mooie plaatjes van kastelen of andere zaken om consumenten te verleiden deze fles te kopen. Alles met het doel om de consument te doen denken dat dit wel een hele goede wijn moet zijn. Vaak is het dan ook teleurstellend als blijkt dat dat chateau wat op de fles staat helemaal niet bestaat of heeft bestaan. Laat je dus niet verleiden om een fles te kopen met een mooi etiket erop. Lees wat er op staat; naam, herkomst, jaartal, druivensoort en classificatie. Zo koop je soms een hele mooie wijn maar met een heel lelijk etiket. 

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »