100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Druivenras

Druivenras

Elk druivenras heeft zijn karakteristieke eigenschappen. Ieder ras geeft zijn eigen smaak aan de wijn, maar de meeste druiven hebben voor het maken van een goede wijn bijzondere klimaten nodig om die te ontwikkelen. Met daarnaast een verscheidenheid aan bodemsoorten en de enorme verschillen van de ligging der wijngaarden, is het moeilijk voor de wijnbouwer om een juiste keuze te bepalen. En de keuze is uitermate groot want er zijn wel duizend rassen die zorgen voor de totale wereldproductie aan wijn, waaronder de bekendere druivensoorten: chardonnay, syrah, merlot, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, verdejo, carignan, cabernet franc, pinot blanc, pinot nero, pinot noir, nero davola, pinot grigio, tempranillo, verdicchio, grillo, pinot grig, pinot blanc, moscato, trebbiano, corvina en rondinella.

Deze keuze is niet altijd vrij, maar kan gebonden zijn aan de wettelijke regels voor het maken van wijn van een wijnstreek. Naast dit alles spelen ook de wijze van aanplant (viticulture), de wijze van oogsten en de manier waarop van de druif wijn (vinificatie) gemaakt wordt, een belangrijke rol. De wijndruif behoort tot de botanische familie van de Vitis Vinifera. Een typisch kenmerk van de wijndruif is, dat het vruchtvlees in tegenstelling tot de schil kleurloos is. Dit is ook de reden, dat men van blauwe druiven, ook witte wijn kan maken.

 

Steeltje
De steeltjes bevatten Iooizuren (tannines) die zeer goed oplosbaar zijn in alcohol. De wijn wordt er wranger en beter houdbaar door. Bovendien bevatten de steeltjes water, dat gebruikt kan worden om de alcohol te verdunnen, waardoor het alcoholpercentage iets afneemt. Het wel of niet gebruik maken van de steeltjes of een gedeelte hiervan, is afhankelijk van het wijntype, dat de wijnmaker voor ogen heeft.


Schil Vruchtvlees (pulp)
Het vruchtvlees bestaat uit water, suiker, pit zuren en pectine (geeft molligheid aan de wijn).|
Het juiste evenwicht tussen de diverse ingrediënten bepaalt het uiteindelijke resultaat.


Pit
De pitten bevatten Iooizuren en oliën, ze geven de wijn een onaangename bittere smaak. Het is daarom belangrijk dat de pitten geen kans krijgen om hun bitters af te geven aan de wijn.


Schil
De schil heeft aan de binnenzijde tannine, kleurpigmenten, geurstoffen en smaakstoffen. Bij rode wijn lossen de kleurpigmenten op tijdens het gistingsproces. De andere aanwezige stoffen bepalen het karakter van de witte wijn of rode wijn. De buitenzijde van de schil is bedekt met een substantie die gisten bevat. Deze wijngisten (Saccharomyces) spelen een belangrijke rol bij de fermentatie (gisting) van de wijn.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected] 
 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »