100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Geert

Druivensoorten Bourgogne

De Bourgogne heeft een eeuwenoude wijntraditie. In 400 na Christus was er al wijnbouw op redelijke schaal. In de elfde eeuw vestigde de kloosterorde zich in Cîteaux en Vougeot. De monniken ontwikkelden de ‘climats’. Dat zijn delen van het wijngebied die vanwege hun speciale ‘terroir’ herkenbare en typische wijnen opleverden.

Appellation Contrôléewetgeving

Wie de Bourgogne als wijngebied wil begrijpen, moet de appellation wetgeving kennen. Van alle Franse wijngebieden heeft de Bourgogne de meest nauwkeurige herkomstindeling. Het was een van de eerste Franse gebieden met een eigen Appellation Contrôlée in 1936. In deze regionale wetgeving zijn allerlei zaken geregeld, zoals de aanplant van druiven­rassen, de manier van snoeien en de maximale rendementen per hectare. Het doel van deze regelgeving is de kwaliteit en het karakter van de wijnen zo veel mogelijk te garanderen. De herkomst-wetgeving in de Bourgogne maakt eerst onderscheid in vier verschillende niveaus.

Appelations:
Chablis (Yonne)
Côte-d'Or (Côtes de Nuits en Côte de Beaune)
CôteChalonnais
CôteMâconnais (Macon)
Beaujolais (officieel onderdeel van de Bourgogne maar wordt vaak als los gebied gezien).


Côte-d'Or (Côtes de Nuits en Côte de Beaune)

Côtes de Nuits
De Côte de Nuits is het meest noordelijk gelegen gebied van Frankrijk waar grote rode wijnen worden gemaakt. Het is beroemd om de rode wijnen van de Pinot Noir. Toch heeft dat druivenras het hier moeilijk. Het is gevoelig voor ziekten en wordt in dit relatief koele gebied niet ieder jaar voldoende rijp. In sommige jaren stellen de rode wijnen van de Côte de Nuits daarom teleur, maar in andere jaren zijn ze uitstekend en behoren ze tot de absolute wereldtop. Naast de Pinot Noir groeit in dit gebied ook de Chardonnay, maar dat ras is duidelijk in de minderheid. De wijnboeren verbouwen bijna geen rode Gamay of witte Aligoté

Côte de Beaune
Côte de Beaune is het zuidelijk deel van Côted’Or. Het verschilt duidelijk van Côte de Nuits en dat zie je al in de dorpen Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune, Chorey-lès-Beaune, Ladoix-Serrigny en Aloxe-Corton. Deze dorpen liggen het dichtst bij Côte de Nuits. Maar het landschap is hier meer glooiend, de helling van de Côted’Or ligt verder weg en er zijn meer losse heuvels. De bodem bevat ook meer kalk dan in Côte de Nuits. Daarom verbouwt dit gebied niet alleen druiven voor rode, maar ook voor witte wijnen. In Côte de Beaune staat meer Chardonnay dan in Côte de Nuits.

Druivensoorten CoteD’or (67% witte wijn, 30 % rode wijn, 8% cremant en 2% rosé wijn).

Blauwe druiven
Pinot Noir (Côte de Beaune en Nuits)
Gamay Noir (Beaujolais)
Tressot (kruising van Petit Verdot en Duras César)

Witte druiven
Chardonnay
Aligoté
Pinot Blanc
Chassellas


Chablis

Chablis is een streek in Frankrijk, zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs, 100 kilometer ten noordwesten van Dijon. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis. De beste wijnen komen van de hellingen tegenover het stadje, aan de andere kant van het riviertje Serein. De grond bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen.

Chablis staat bekend om zijn droge witte wijnen. De wijn-spijscombinatie van Chablis wijnen met schaal- en schelpdieren is vaak goed. Daarom hebben Chablis wijnen de bijnaam ‘oesterwater’. In Amerika is de naam Chablis zo bekend dat het bijna synoniem is voor droge witte wijn.

Druivensoorten in Chablis (90% witte wijn en 10% rode wijn).

Witte druiven
Chardonnay

Blauwe druiven
Pinot Noir

Onderverdeling en classificaties
Petit Chablis
Chablis

Chablis Premier Cru
Chablis Grand Cru


Macon
(CôteMâconnais)

De wijnbouw in Mâconnais begon al in de tiende eeuw. In die tijd was het klooster van Cluny een machtscentrum. De geestelijkheid van dit klooster verplichtte boeren tot wijnbouw. In de negentiende eeuw was meer dan 50.000 hectare met wijngaarden beplant, tot de uitbraak van de phylloxera. Daarna nam het areaal af.
De wijnen van Mâconnais hebben geen hoge status. Premiers Crus en Grands Crus zijn er dan ook niet. De gemiddelde Mâcon is weliswaar smakelijk, maar niet pretentieus of complex van smaak. De wijnen zijn daarom redelijk betaalbaar.

In Mâconnais vindt je de volgende AOCs: Saint-Véran, Pouilly-Fuissé, Mâcon, MâconVillages, Viré-Clessé, Pouilly-Loché en Pouilly-Vincelles.

Druivensoorten 85% rode wijn en 15% witte wijn.

Blauwe druiven
Gamay
Pinotnoir

Witte druiven
Chardonnay


Beaujolais
De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de beaujolais nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. De streek Beaujolais hoort officieel bij de regio Bourgogne maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden. De bodem van Beaujolais bestaat vooral uit zand, klei en kalk. Deze vruchtbare bodem staat garant voor een goede productie van de Gamay, maar levert niet het soort druiven dat nodig is voor kwalitatief hoogstaande wijn.

Beaujolais (officieel onderdeel van de Bourgogne) 95% rode wijn 5% witte wijn.

Blauwe druiven
Gamay

Witte druiven
Chardonnay
Aligoté

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »