100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Druivensoorten Toscane

Druivensoorten in het wijngebied Toscane.

Toscana is altijd een belangrijke wijnstreek geweest met een rijke geschiedenis. De geschiedenis van de Toscaanse wijn gaat terug tot circa 700 v.C. Vanaf de val van Rome tot aan de Middeleeuwen waren de monniken de belangrijkste leveranciers van Toscaanse wijn. Het kan erg warm zijn in Toscana. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de druiven in de dalen. Toch zijn veel Toscaanse wijnen van een bovengemiddelde kwaliteit. Toscane heeft 11 DOCG en 39 DOC’s gebieden. Totale wijnproductie: 661.165 hectoliter.

Druivensoorten in Toscane  (70% rode wijn en 30% witte wijn).

Blauwe druivenrassen
Sangiovese
Canaiolo nero
Cabernet sauvignon
Merlot en syrah (voor super Toscan)


Witte druivenrassen
Malvasia bianco
Vernaccia
Trebbiano

Toscane heeft 11 DOCG en 39 DOC’s gebieden.


Belangrijkste wijngebieden:
Chianti (met div sub regio’s)
Chianti Classico
Montalcino
Montepulciano (gebied en druivensoort)
Carmignano
San Gimignano
Bolgheri
Maremma (Zuidwest Toscane))
Lucca en Lucchesia


Extra info:

Chianti DOCG / Chianti Classico
Bijna altijd een assemblage. Grootste deel Sangiovese, aangevuld met Canaiolo en Cabernet Sauvignon en zelfs witte rassen zoals Trebbiano en Malvasia zijn toegestaan. De herkomstwetgeving maakt onderscheid in DOCG Chianti en DOCG Chianti Classico. 


Montalcino
(oude stad en naam van de wijn Brunello di Montalcino )
Een Brunello (gemaakt van Brunello druiven, een kloon van Sangiovese) heeft een verplichte houtlagering van 3,5 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar.

Montepulciano(stadje ten zuidoosten van Sienna) en ook de druivensoort.
Niet hetzelfde als Montepulciano D'Abruzzo. Dit is een rode wijn gemaakt in wijngebied Abruzzo. Rond het stadje Montepulciano wordt alleen sangiovese aangeplant!

Carmignano(ten westen van Florence)
Carmignano is ook de naam van de wijn DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). De Carmignano behoort tot de beste van de Italiaanse wijnen. Minimaal 50% sangiovese, 20% canaiolo nero en 10 tot 20% cabernet franc en cabernet sauvignon. Net als bij de Chianti mogen er nog tot 10% witte druiven aan toegevoegd worden.


Super Tuscans

Gerenommeerde wijnmakers namen afstand van de Italiaanse regels voor het maken van wijnen en gebruikte de vinificatiemethoden zoals de boeren deden uit Frankrijk en Californië. Bovendien gebruikte zij hiervoor de druiven merlot, syrah en cabernet sauvignon veelvuldig en gebruikte zij de eiken houten barriques om de wijnen te rijpen. Allemaal in strijd met de wettelijke voorschriften van de Chianti. Zo ontstond de opmerkelijke situatie dat veel van de beste wijnen uit Toscane als een 'tafelwijn' gebotteld moesten worden. En zo ontstonden de Super Tuscans.  

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected] 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »