100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Druivensoorten Valle d’Aosta

Druivensoorten in het wijngebied Valle d’aosta.


De valle d’aosta (aostavallei) ligt op de uitlopers van de alpen tegen de Franse en Zwitserse grens. Als wijnbouw gebied stelt de valle d'aosta amper iets voor met zijn 635 hectare is het dan ook het kleinste wijngebied van Italië. De wijngaarden die we er vinden liggen verspreidt langs de dora baltea rivier die zich door het hele gebied kronkelt om in Piëmonte uit te komen. Het is een vrij droog gebied met ongeveer 500 millimeter neerslag per jaar. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidoosten op een hoogte van 300 tot 800 meter.

De witte blanc de morgex komt zelfs van 1200 meter hoog. Dat is een van de hoogste wijngaarden van europa. Valle d'aosta biedt een unieke verscheidenheid aan zeer plaatstelijke, vergeten druivenrassen. De witte petite arvine en blanc de valdigne zijn een vermelding waard. De blanc de valdigne is één van de weinige europese druiven die bestand bleek tegen de druifluis. Hij groeit in de hoogste wijngaarden van Valle d'aosta.

Druivensoorten Valle d’aosta (90% rode wijn en 10% witte wijn).

Blauwe druivenrassen
gamay
mayolet
merlot
picotendro (nebbiolo)
petit rouge
pinot nero
syrah
cornalin
 

Witte druivenrassen
moscato bianco
pinot grigio
chardonnay
moscato bianco
muller thurgau
pinot grigio
petite arvine
blanc de valdigne

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »