Terug

Geschiedenis Italiaanse wijn

  • Door Bart
  • Tuesday 26 / 01 / 2016 0
Geschiedenis Italiaanse wijn

De geschiedenis van de Italiaanse wijn en hun wijnmakers gaan al duizenden jaren terug. Daarnaast is wijnland Italië natuurlijk bekent om de wereldberoemde Barolo, een rode wijn uit Piemonte. Maar rode wijn uit Piemonte gemaakt van sangiovese druiven zijn wereld beroemd.

Geschiedenis Italiaanse wijn

De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor wat nu (Zuid) Italië is. Italië is immers het wijnland bij uitstek. Italiaanse wijn en de wijnbouw in Italië is al duizenden jaren oud, ongeveer een duizend jaar voor Christus waren het de Etrusken die (waarschijnlijk) als eersten de basis legde voor de huidige wijnbouw in het midden van Italië (Toscane). De Grieken ontwikkelde de wijncultuur in het zuiden van Italië.

Met ongeveer acht miljard liter Italiaanse wijn per jaar is het het een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. De productie van de Italiaanse wijn gebeurt in duizenden kleine en grote wijngaarden verspreidt over heel Italë. Wijngebieden en wijngaarden die ook nog eens erg van elkaar verschillen door de diverse (typische) Italiaanse druivensoorten zoals barbera, nebbiolo, sangiovese maar ook druivensoorten als cortese (witte wijn), pinot grigio (witte wijn) en verdicchio (witte wijn). Ofwel, de variëteit in smaak en kwaliteit is bijzonder groot onder de Italiaanse wijn (en). Maar van de tientallen bekendste druivensoorten verdienen er minstens twee een speciale vermelding: nebbiolo en sangiovese. De eerste gedijt alleen maar in Piemonte en nergens anders in Italië en is echt ‘de druif’ van de Italiaanse wijn want hij groeit namelijk nergens anders ter wereld. De tweede is in grote delen van het land aangeplant, maar dankt zijn reputatie aan de vooral aan de grote rode wijn (en) uit Toscane. Beide geven een rode wijn van internationale allure.

Wijnland Italië is vrij uitgerekt met behoorlijk klimatologische verschillen, microklimaten en grondsoorten, terwijl de bergen in het noorden op vele plekken een dominante rol vervullen zoals op de vele rode wijn als wijngebieden als Alto-Piemonte. Bovendien is elke wijnboer ervan overtuigd de beste rode wijn, witte wijn en rosé wijn te maken in een unieke vorm. De vele druivensoorten dragen ook nog eens bij aan al die zo interessante verschillen.

De laatste jaren is de wijnbouw in Italië grondig gemoderniseerd in technieken en methoden en levert buiten de bekenste gebieden als Piemonte, Toscane en Veneto steeds meer kwaliteitswijnen. In januari 1992 is de oude wijnwet vervangen door een nieuwe, zeer complete wet die een onderverdeling maakt in vier kwaliteitscategorieën. Van laag naar hoog zijn de categorieën: Vino da Tavola (tafelwijnen), Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC) en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »