100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Happy Vino

Hoeveel wijn schenk je in een wijnglas

Officiële regels voor de juiste hoeveelheid rode wijn of witte wijn in een glas zijn er niet. Dit bepaal je natuurlijk vaak zelf.

Er zijn diverse verschillende theorieën over een standaardglas wijn (of andere alcoholische drank). Dit hangt ook af van het alcoholpercentage in de wijn (of andere drank). Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn). 

Kijk je naar verantwoord alcoholgebruik, dan kijkt men vooral naar de hoeveelheid  alcohol die men binnenkrijgt per glas en wat verantwoord is. Dit wordt meestal gesteld op 10 gram alcohol voor een standaardglas. Stel een glas wijn heeft een alcohol percentage van 12,5% (gemiddelde wijn), dan is dat 12,5 ml alcohol op een glas van 100ml en dat is in totaal ongeveer 10 gram alcohol. Dus bij een glas met 100ml wijn zit je op de norm van 10 gram alcohol (per glas). 

Maar let op: een glas wijn bevat echter meestal al gauw 125 ml wijn (6 glazen uit een fles) of zelfs meer, de meeste wijnglazen zijn ook wat groter, waardoor 100ml wijn wat weinig lijkt. In praktijk schenk je dus al gauw meer in dan de 100ml. Dat betekent dus dat uit een fles wijn zo’n 6 tot 7 glazen geschonken kunnen worden. 

Eén glas is al snel twee of drie glazen wijn
Uit het onderzoek van de Iowa Stat University blijkt dat de hoeveelheid rode wijn of witte wijn die we in een wijnglas schenken, al snel gelijk staat aan de hoeveelheid die hoort bij twee of drie glazen.
Ook blijkt dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel rode wijn of witte wijn we inschenken en hoeveel we eigenlijk drinken. Drink je bier, dan is het al snel duidelijk hoeveel je hebt gedronken. Een bierglas heeft een vaste inhoud en een flesje bier ook.

Bij wijn is dat anders. Er zijn honderden verschillende wijnglazen te koop. En bij de keuze voor een wijnglas speelt toch al snel de persoonlijke voorkeur voor een bepaald glas mee, dan dat de wijn in het juiste glas wordt geschonken. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat we al snel zo’n 12 procent meer wijn in een groot glas schenken dan in een kleiner glas.

Ook de kleur is bepalend voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. Zo schenken we meer witte wijn (9 procent) dan rode wijn in een wijnglas. Rode wijn is beter zichtbaar in het glas dus zien we sneller hoeveel er in zit dan bij witte wijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »