Terug

Italiaanse blauwe druiven A t/m C

  • Door Geert
  • Wednesday 26 / 10 / 2016 0
Italiaanse blauwe druiven A t/m C

Blauwe druivensoorten van Italie

Aglianico
Deze oude blauwe druivensoort voor het maken van rode wijn werd door de Grieken in Campanië ingevoerd en verspreid naar Basilicata en Apulië. Rode wijn van de Aglianico druif kan goed ouderen en levert volle, goed gestructureerde rode wijn met genoeg zuren, tannines en alcohol zoals Taurasi (DOCG) en Aglianico del Vulture (DOC).


Aleatico
Dit ras werd geïmporteerd door de Grieken. De Aleatico druif groeit in Portoferraio, op Elba en in Apulië. Het druivenras brengt zoete rode wijn voort met alle trekken van een krachtige mediterrane rode wijn. Sommige van deze rode wijnen zijn onontdekte juwelen. De Aleatico is een fragiele druif (dunne schil) met een sterke rozengeur, dat verwantschap suggereert met de Muscat Blanc à Petits Grains. Het aroma van de lychee is kenmerkend voor deze soort. De Aleatico druif geen rode wijn een relatief hoog alcoholgehalte dat voor een mooi evenwicht zorgt. Van Elba komt de wijn Aleatico di Portoferraio, die voornamelijk van deze druif wordt gemaakt en als één van de weinige Italiaanse zoete wijnen de hoogste DOCG-status heeft.


Ancellotta
De Ancellotta (of Lancellotta) druif is voornamelijk aangeplant in Emilia-Romagna, waar hij wordt gebruikt voor blends met Lambrusco. Mogelijk is de Ancellotta familie van de grote Lambruschi familie. Zijn naam dankt hij vermoedelijk aan de familie Lancellotti (of Lancillotto) uit Modena, die de druif in de 14e en 15e eeuw verspreidde.

De Ancellotta druif groeit ook in Lazio, Lombardia, Marche, Sardegna, Sicilia, Toscana, Friuli en Veneto. Vanwege zijn intense kleur en lage zuren wordt de ancellotta gebruikt om lichte wijn meer kleur te geven.

Blauwe druivensoorten van Italie 
 

Aglianico
Deze oude blauwe druivensoort voor het maken van rode wijn werd door de Grieken in Campanië ingevoerd en verspreid naar Basilicata en Apulië. Rode wijn van de Aglianico druif kan goed ouderen en levert volle, goed gestructureerde rode wijn met genoeg zuren, tannines en alcohol zoals Taurasi (DOCG) en Aglianico del Vulture (DOC).


Aleatico

Dit ras werd geïmporteerd door de Grieken. De Aleatico druif groeit in Portoferraio, op Elba en in Apulië. Het druivenras brengt zoete rode wijn voort met alle trekken van een krachtige mediterrane rode wijn. Sommige van deze rode wijnen zijn onontdekte juwelen. De Aleatico is een fragiele druif (dunne schil) met een sterke rozengeur, dat verwantschap suggereert met de Muscat Blanc à Petits Grains. Het aroma van de lychee is kenmerkend voor deze soort. De Aleatico druif geen rode wijn  een relatief hoog alcoholgehalte dat voor een mooi evenwicht zorgt. Van Elba komt de wijn Aleatico di Portoferraio, die voornamelijk van deze druif wordt gemaakt en als één van de weinige Italiaanse zoete wijnen de hoogste DOCG-status heeft.


Ancellotta

De Ancellotta (of Lancellotta) druif is voornamelijk aangeplant in Emilia-Romagna, waar hij wordt gebruikt voor blends met Lambrusco. Mogelijk is de Ancellotta familie van de grote Lambruschi familie.  Zijn naam dankt hij vermoedelijk aan de familie Lancellotti (of Lancillotto) uit Modena, die de druif in de 14e en 15e eeuw verspreidde.

De Ancellotta druif groeit ook in Lazio, Lombardia, Marche, Sardegna, Sicilia, Toscana, Friuli en Veneto. Vanwege zijn intense kleur en lage zuren wordt de ancellotta gebruikt om lichte wijn meer kleur te geven.

 

Barbera
De barbera druif is afkomstig uit Monterrato en groeit nu overal in Piëmont en Lombardije. De Barbera (waar rode wijn van wordt gemaakt) is de op twee na meest aangeplante druif in heel Italië en is ook daarbuiten wel aangeplant, bijvoorbeeld in Californië en Argentinië, maar levert nergens zulke goede resultaten als in Piemonte. In Piemonte is Barbera dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij in ieder geval al in de 12e eeuw voorkwam. In Piemonte heeft de Barbera druif lang in de schaduw gestaan van de hoger aangeschreven Nebbiolo, maar dat beeld is vanaf het midden van de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. In die tijd werd van de Barbera, mede vanwege zijn hoge zuurgehalte, vooral jonge rode wijn voor elke dag gemaakt. Dankzij een wat andere cultivatie, vooral toepassen van groene oogst voor opbrengstbeperking, en met moderne vinificatietechnieken zoals temperatuurcontrole en vatlagering, zijn de zuren getemd en bleek er rode wijnen van hoog niveau van gemaakt te kunnen worden. De afgelopen 2 decennia is de Barbera daarom aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top Barbera’s tot de beste wijnen van Italië. 


Bombino nero
De Bombino Nero is een blauwe druif voor het maken van rode wijn en is de donkere mutatie van de witte druif Bombino Bianco. Bombino betekent in het Pugliaanse dialect ‘kind’ en in het Italiaans bommetje. Beiden zijn inderdaad terug te zien in de vorm van de tros. De Bombino Nero druif wordt vooral verbouwd in het zuiden van Puglia (in de hak van de Italiaanse laars) en wordt veel gebruikt voor blends met Uva di Troia, Montepulciano en Negroamaro. De Bombino Nero rijpt zeer laat door de aanwezigheid van grote hoeveelheden fenolen in de schil. Dit zijn bepaalde stoffen die veel aroma's geven en bijdragen aan een intense kleuring. Door deze karaktereigenschap kunnen wijnmakers kiezen voor een korte weking van het druivensap op de schillen, waardoor het een frissen fruitige wijn blijft, of een langere schilweking met een diepere kleur, meer looistoffen en voldoende zuren. Typische aroma's zijn die van rood fruit, kersen en bosvruchten.
 

Bonarda
Van Monferra tot Colli Piacentini en Colli di Parma, inclusief Oltrepò Pavese is deze druif alleen of in combinatie met andere rassen goed voor een aantal rode DOG wijnen met goede structuur, violet van kleur en met goede oplegmogelijkheden.

 

Bovale
Een druif van Spaanse oorsprong voor het maken van rode wijn. Nu veel aangeplant in Zuid-Sardinië, waar hij deel uitmaakt van de rode druif Cadpidano di Terralba uit de provincies Oristano en Cagliari.

 

Brachetto
Aromatische blauwe druif voor het maken van licht mousserende rode wijnen met een laag alcoholpercentage. De Brachetto is populair in Acqui Terme, in de provincie Asti. De Brachetto komt achter de beroemde rode Brachetto d’Acqui (DOCG) wijn, een zoette, zeer geurige rode wijn, soms min of meer mousserend.

 

Cabernet franc
De Cabernet Franc druif is een internationale druif voor het maken van rode wijn maar oorspronkelijk uit Bordeaux. Minder beroemd dan Cabernet Sauvignon maar succesvol ltalië, vooral in het noordoosten. Gewild in Eriuli en vooral Veneto. In Trentino en Alto Adige wordt de rode wijn van Cabernet Franc meestal gecombineerd in een blend met Cabernet Sauvignon. Dit levert prima rode wijnen met een lang bewaarpotentieel.

 

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvigon wordt als de belangrijkste variëteit internationaal gezien voor het maken van rode wijn. Ook uit de Bordeaux afkomstig. Gedeidt overal in de wereld en wordt in Italië o.a. verbouwd in de wijngebieden Piemonte en Toscane. In Toscane maakt hij deel uit van een blend in de super Toscan. Super Tuscans zijn ontstaan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC(G)s. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah. Daarnaast worden andere wijnmaaktechnieken ingezet dan gebruikelijk in Toscane. Een krachtig smaakprofiel is altijd een van de kenmerken van een Super Tuscans.

 

Grenache noir
ln ltalië bijna overal verbouwd voor het maken van rode wijn, maar vooral in Trentino, Alto Adige en sinds kort ook in Toscane, Umbrië en op Sicilië, met uitstekende resultaten. De Grenache noir speelt ook een rol in een van de allerberoemdste wijnen rode wijnen, de Toscaanse Sassícaia di Bolgheri

 

Canaiolo nero
De Canaiolo Nero druif geeft geurige rode wijn die meestal een bestanddeel van de Chianti uit Toscane is. Niet het belangrijkste, want die rol is weggelegd voor de Sangiovese druif. De rol van de Canaiolo Nero is het verzachten van de Chianti. Tot aan de 19e eeuw was dat anders. De oude Canaiolo Nero was toen juist de belangrijkste druif in de Chianti uit Toscane. Daarna zijn wijnmakers hem vooral gaan gebruiken om de strenge zuren in rode wijn gemaakt van de Sangiovese druif te verzachten en dit gebeurt nog steeds. Al is de Canaiolo Nero niet meer voorgeschreven en zijn er steeds minder wijnmakers die hem gebruiken. Een enkele keer kun je een cépage wijn van de Canaiolo Nero tegenkomen..

 

Cannonau
In Sardinië vinden we de cannonau overal. De rode wijn ervan is rijk aan alcohol. Het standaardtype moet 13,5% alcohol bezittem de riserva zelfs 15%. De Cannonau is de Sardijnse basisdruif, vanouds zowel krachtig als zoet, en is zeer rijk van smaak. Wijn gemaakt van deze druiven is echt wijn met ‘body’. De beroemdste ouderwetse cannonau is die van Oliena, uit de buurt van Nuoro in het midden-oosten van het eiland. De wijn van de Cannonau-druif is vooral smakelijk bij vlees- en wildgerechten.

 

Ciliegiolo
Deze druivensoort waar rode wijn van gemaakt wordt is ook bekend als Ciliegiolo di spagna (Spanje), het vermoedelijke moederland. De De de druif groeit vooral in Toscane, Umbrië en Latium, waar er Montecarlo Rosso, Val di Cornia Rosso, Colli del Trasimeno Rosso, Colli Perugini Rosso, Colli Amerini Rosso en Velletri Rosso van gemaakt wordt.

 

Colorino
De Colorino is een druif voor het maken van rode wijn met heel veel kleur. Een klein percentage van de Colorino is toegestaan in Chianti, Bosso delle Colline en Montecarlo Rosse.  Deze originele rode wijn is afkomstig uit Toscane. Deze druif wordt ongefilterd in flessen gegoten en krijgt haar heerlijke smaak van kleine houten vaten. Over het algemeen wordt de Colorino druif gebruikt voor de diepe donkere kleur en komt vaak van pas in een blend met andere druivensoorten. Voornamelijk is dit de Chianti wijn die als eindproduct wordt opgeleverd. De Colorino druif is geplant met als reden een andere druif te dienen. Door de donkere kleur komt de Colorino druif vaak goed van pas!

 

Corvina
De Corvina druif is een ster uit de regio Verona en een van de druivenrassen die met Molinara en Rondinella een rol spelen in rode wijnen als Bardolino, Valpolicella, Becioto Classico en Amarone. Allemaal rode wijnen van de streek tussen de oostkust van het Gardameer en de heuvels van Valpolicella ten noorden en noordoosten van Verona. De Corvina druif geeft lichtrode wijnen met een fascinerende geur van kers en bloemen, fijne zuren en weinig tannine. Het is een topdruif, een belangrijk ingrediënt voor bovengenoede Amarone en Valpolicella.

De Corvina druif staat niet altijd garant voor kwaliteit, maar als hij is aangeplant in de volle zon, op glooiende hellingen van kalksteen en vulkanische grond en de wijnmaker zich niet heeft beheerst bij het snoeien, dan laat de Corvina zich van zijn beste kant zien, subtiel en verfijnd.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »