100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Wijnvoornu.nl

Karafferen van wijn

Karafferen van wijn

Karafferen en decanteren zijn twee verschillende termen, bijkarafferen schenk je de wijn over in een karaf met als doel de wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof. Bij decanteren schenk je de wijn over om het droesum van de (oude rode wijn) te scheiden en deze niet in je glas te krijgen. Karafferen doe je door de fles een beetje uit de losse pols in de karaf te schenken. Door het contact met de zuurstof tonen de aroma’s in de wijn zich sneller en meer. Dat kan bijvoorbeeld een positief effect hebben op wijnen die nog erg gesloten zijn (waarbij de aroma’s zich dus nog nauwelijks tonen).

Denk hierbij bijvoorbeeld aan rode kwaliteitswijn uit de Bordeaux die tussen de 1 en 6 jaar oud is. Een voorbeeld van zo'n wijn is onze Château Puy-Razac 2013 Saint Emilion Grand Cru . Deze wijn kan best nog wat zuurstof gebuiken dus is karraferen een prima methode. Bij goedkopere Bordeaux wijn (supermarktwijn tussen de 4 en 8 euro) heeft karafferen geen zin. Deze wijnen zijn op dronk gemaakt en zullen bij het extra beluchten niet veel veranderen. Bij karafferen denken veel mensen in eerste instantie aan rode wijnen, maar ook sommige witte wijnen kunnen er beter en rijker van smaak van worden. Denk hierbij vooral aan complexe witte wijnen zoals bijvoorbeeld sommige hogere witte Bourgognes en Rieslings. Een kurk uit de fles halen en deze uur laten staan doet niets voor de wijn als het aankomt op karafferen. Het kleine beetje lucht dat wordt toegelaten in de hals van de fles is niet genoeg om de wijn te laten ademen. Er zal weinig tot geen verschil gemerkt worden.

Er is natuurlijk een ander punt waarop zuurstof niets meer doet voor de wijn. Als je de wijn langer dan 8 uur laat decanteren dan wordt de wijn te warm vanwege de temperatuur in je huiskamer. Vroeger sprak men over kamertemperatuur die een paar graden kouder was dan wat we tegenwoordig onder kamertemperatuur verstaan. Wijn en teveel zuurstof kan ook azijn betekenen. Daar wordt mee bedoelt dat de smaak van de wijn na 8 uur decanteren niet meer goed zal zijn. De zuren zullen overheersen en dat is te vergelijken met azijn. Niet lekker dus. Als je de wijn niet in één avond kan nuttigen berg de wijn dan weer op in de koelkast en laat de fles niet open staan.

De waardering van www.wijnvoornu.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1207 reviews.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »