100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Geert

Kwaliteitsaanduiding Spaanse wijn

Kwaliteitsaanduidingen voor Spaanse wijnen.  

Spanje ligt tussen de 36e en 43e breedtegraad. De Pyreneeën vormen de noordelijke grens met Frankrijk. Daarnaast liggen er meerdere berg­ketens over het land verspreid. In Europa heeft alleen Zwitserland meer bergen. De belangrijkste rivieren zijn de Duero, Ebro, Taag, Guadalquivir, Guadiana en Miño. Deze laatste twee rivieren vormen een deel van de natuurlijke grens met Portugal. De Taag en de Duero ontspringen in Spanje en lopen door Portugal naar de Atlantische Oceaan. Spanje heeft enkele steden waar grote concentraties mensen wonen: Madrid, Barcelona en Valencia. Tegelijkertijd zijn enorme delen van het land dunbevolkt. Soms zijn er daardoor in wijngebieden te weinig arbeids­krachten.


VINOS DE PAGO:

Wijnen afkomstig van 1 wijngaard. Deze wijnen moeten aan de strengste eisen voldoen en gebotteld zijn op het wijngoed zelf. Als de hele wijngaard binnen de grenzen van een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming valt en deze ook zo geregistreerd staat, mag deze de naam "ge-kwalificeerde wijngaard" voeren.


D.O.Ca

Vinos de Denominacion de Origen Califada. # Wijn met een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomst benaming. Wijn met al lange tijd een hoog kwaliteitsniveau. De eerste wijn in deze categorie was RIOJA (1991).

Een van de eisen is dat de D.O.-status 10 voorafgaande jaren in het bezit moet zijn. De wijn moet gebotteld zijn of op het wijngoed, of de bottelarij moet over een nauwkeurig kwaliteitscontrole-systeem beschikken.

D.O.
Vinos de Denominacion de Origin.
# Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming.
Dit zijn wijnen met een goede reputatie, die aan veel eisen voldoen. Om een D.O.-status te krijgen, moet het gebied 5 voorafgaande jaren zijn erkend als kwaliteits wijnen gebied.

D.O.(p)  Denominación de Origen provisional
Ambitie naar hogere status

D.E.(p) Denominacion Especifida (provisional)
Een status, die kan worden toegekend aan een Vino de la Tierra, die op weg is naar een D.O. status. D.E. wijnen komen van gebieden die nog geen D.O. status hebben, of wijnen van verschillende druiven, waarvan bijv. maar één druivenras tot de D.O. behoort, maar die toch erkenning verdienen door hun kwaliteiten

V.C.I.G.
Vinos de Calidad con Indicacion Geografica. (voorheen)
Kwaliteitswijn met geografische benaming.
Wijnen uit een bepaald geografisch gebied.

V.T.; Vinos de la Tierra
Landwijn. Duidelijk herkenbare wijn met lokale eigenschappen en minder strenge eisen als kwaliteitswijn

VC - Vino Comercal
Vino de Otras Comarcas con Derecho a la Utilización de Mención Geográfica' of eenvoudigweg Vino Comarcal (VC - Plaatselijke wijn), zit net tussen de Vino de Mesa en Vino de la Tierra in. Er zijn 28 VC gebieden geregistreerd bij het INDO

Vino de Mesa.
Tafelwijn (onderverdeeld in V.T en tafelwijn).
Laagste categorie wijnen, ook voor amateur wijnmakers die goede wijn maken.


Wat is het verschil tussen de aanduideingen Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva?

Joven

Heel jonge fruitige wijnen die direct op fles mogen en dus geen of toch zo goed als geen houtlagering hebben gehad.


Crianza

Een kwaliteitswijn die gedurende tenminste 24 maanden op hout en fles geouderd is, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten. 
Witte – en rosé wijnen hebben tenminste 18 maanden gerijpt. Ze mogen pas verkocht worden in hun tweede jaar.


Reserva

Dit zijn rode wijnen die tenminste 36 maanden gerijpt hebben, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhout en de rest op fles.
De witte en roséreserva's mogen pas vanaf het derde jaar op de markt komen, verplicht 6 maand hout en anderhalf jaar op fles dus. Deze wijnen worden pas verkocht in hun derde jaar.


Gran Reserva

De absolute topwijnen en wordt dus meestal enkel in topjaren gemaakt.
Deze onderscheiding wordt gegeven aan rode wijnen die tenminste 60 maanden hebben gerijpt, waarvan tenminste 18 maanden op eiken en aan witte – en rosé wijnen die tenminste 48 maanden hebben gerijpt, waarvan 6 maanden op hout.
De wijnen worden in hun zesde jaar verkocht.

Een aantal van onze Spaanse wijnen
Tejadorada Tinto Roble
Reja Rejadorada
Valdelapinta verdejo

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »