100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Ligging van de wijngaard

Ligging van de wijngaard
Voor het maken van wijn is de ligging van de wijngaard van groot belang. De temperatuur in de wijngaard speelt ook een grote rol bij de rijping van de druiven.De mate, waarin de zon de druiven gedurende de loop van de rijpingstijd beschijnt, is heel belangrijkvoor het suikergehalte van de druif en uiteindelijk voor het alcoholpercentage van de wijn.Hoe de beste wijngaarden behoren te liggen is afhankelijk van de streek en het land waar de druivenstokken groeien.In een gebied met veel hitte gedurende zomer en herfst, kan het belangrijk zijn dat de stokken maar enkele uren per dag in de volle zon staan, anders krijgen de druiven te veel suikers en te weinig zuren. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Ribera del Duero, Toro en de meer zuidelijker geleden wijngebieden. Maar het geldt zeker ook voor het maken van wijn in Zuid-Italië in wijgebieden en Sicilë.

Heeft een wijnboer voor zijn wijngaarden veel zon en warmte nodig, dan zijn steile hellingen met veelzon, ideaal. Noordelijke wijngebieden maken hier dankbaar gebruik van.Bossen in de buurt beschermen de wijnstokken tegen koude wind, maar het kan ook een verminderdaantal uren zon opleveren. Het laatste vertraagt de ontwikkeling van de druif.Heuvels en bergen kunnen regen en koude winden tegenhouden. Daarachter kunnen vaak uitstekendecondities ontstaan voor de wijnbouw.Water kan op allerlei manieren invloed hebben op de ligging van de wijngaarden. De zon, die de hele dagzijn warmte afgeeft aan een rivier of een meer, zorgt ervoor dat bij afkoeling het wateroppervlakte voldoende warmte afgeeft om de druivenstokken te beschermen. Oceanen en zeeën kunnen koele of warmelucht aanvoeren om verzengende hitte of teveel kou tegen te gaan. Het is erg moeilijk om te zeggen, watde ideale ligging is van een wijnstreek met de daarin gelegen wijngaarden. Bron: Michel van Tuil

Een bijzondere Zuid-Italiaanse wijn die wij verkopen is de Calanchi Chardonnay 2015. Een chardonnay uit de regio Lazio. 

Bestel hem via deze link: Calanchi Chardonnay 2015


 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »