Terug

Linker oever Bordeaux

  • Door Merijn
  • Sunday 24 / 07 / 2016 0
Linker oever Bordeaux

Bordeaux is en blijft het meest prestigieuze wijngebied ter wereld en geen ander gebied brengt zoveel AOP-wijnen voort. Om een beeld te geven van de enorme importantie van de Bordeaux hierbij wat cijfers. Bijna de helft van alle wijn uit Frankrijk valt onder één van de AOC's uit de Bordeaux. Dat is ongeveer 15 procent van de complete wereldproductie. Dat alles vindt plaats op zo'n 120.000 ha wijnbouwgrond, die bijna volledig is beplant met wijnstokken. Bordeaux is niet alleen het grootste productiegebied ter wereld (qua volume), maar ook het meest lucratieve, in absolute zin. Prijzen variëren van ca. 1 euro tot dik boven de 1.000 euro per fles.

De linkeroever wordt vooral in verband gebracht met de Médoc. De aandacht van de wereld is toch vooral gericht op de crus van de Médoc. De Médoc huisvest het overgrote deel van de top châteaux in de Bordeaux. Deze bevinden zich voornamelijk binnen de beroemde gemeenten St-Estèphe, St-Julien, Pauillac en Margaux. Toppers zijn Châteaux Margaux, Châteaux Palmer, Châteaux Haut Bages Liberal, Châteaux Camensac, Châteaux Cantemerle, Château Mouton-Rothschild en Château Lafite-Rothschild.

Beroemde wijndorpen linker oever.

Saint-Estephe
De AOP Saint-Estèphe is de meest noordelijke van de gemeente-appellations. De bodem is aan de oppervlakte vrij zanderig. Daaronder zit een dikke laag kiezelhoudende klei. De wijnen van Saint-Estèphe zijn krachtig met veel tannines. Dat betekent dat ze lang kunnen rijpen. Bekende châteaux zijn Cos d’Estournel, Montrose, Les Ormes de Pez en Calon-Ségur.

Pauillac
Pauillac is een gemeente in het Franse departement Gironde. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lesparre-Médoc. De gemeente is vooral beroemd vanwege de drie premiers crus: Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild en Château Latour. De oppervlakte van Pauillac bedraagt 22,8 km²,

Pauillac is het summum voor veel Bordeaux liefhebbers. Van alle gemeente-appellations bevat Pauillac gemiddeld de grootste hoeveelheid Cabernet Sauvignon. Ook de Petit Verdot gebruikt men meer dan in andere appellations, al vormt deze druif meestal hooguit 5 procent van de assemblage. Rode wijn uit Pauillac heeft veel kleur en een behoorlijke hoeveelheid tannines. Deze rode wijnen rijpen langzaam, maar het uiteindelijke resultaat is uitstekend. Drie van de vijf Premiers Grands Crus Classés komen uit Pauillac: Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild en Château Latour. Daarnaast worden in het gebied enkele andere château-wijnen gemaakt, zoals Château Pichon Longueville Baron, Château Pichon-Longueville, Château Comtesse de Lalande, Château Lynch-Bages en Château Grand-Puy-Lacoste.

Het wijngebied ligt ten noorden van het beroemde wijndorp Saint-Julien. De wijngebieden grenzen direct aan elkaar en dat geldt ook voor de smaak. Wie toch verschillen zoekt tussen de twee, vindt misschien iets in de blend van de druiven. Pauillac-wijnen hebben doorgaans de hoogste gehaltes aan Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Franc. Dat maakt de wijnen heerlijk cassis-achtig en kruidig. Uiteraard is het bewaarpotentieel van deze wijnen zéér hoog.
Grappig genoeg ga je na een jaar of tien rijpen de verschillen tussen Saint-Julien, Pauillac en de noordelijke buurman Saint-Estèphe wél goed merken. De één gaat sterke leertonen ontwikkelen (Saint-Estèphe), de ander verschuift richting inkt en mest (Pauillac). Maar pas op, de smaakontwikkeling is uiteraard ook sterk afhankelijk van de stijl van de wijnmaker.

Saint-Julien
Saint-Julien-Beychevelle is een gemeente in het Franse departement Gironde (regio Aquitanië) en telt 745 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lesparre-Médoc. De oppervlakte van Saint-Julien-Beychevelle bedraagt 16,2 km². In Saint-Julien tref je veel beroemde châteaux aan, die vooral de 2e klasse van het Médoc-klassement vullen. Er zijn géén 1er grand crus hier, maar de subtop die hier is gehuisvest, heeft een groot aanzien. Saint-Julien-wijnen zijn stoer en krachtig en kunnen uitstekend ouderen.

Margaux
Margaux is een gemeente in het Franse departement Gironde (regio Aquitanië) en telt 1732 inwoners. De oppervlakte bedraagt 7,4 km². Er wordt bijna alleen rode wijn geproduceerd, de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot worden hier het meest verbouwd. Er wordt slechts een kleine hoeveelheid witte wijn geproduceerd die niet onder de naam Margaux verkocht mag worden. Echter wordt de allerbeste witte wijn van de Bordeaux wel in dit dorp gemaakt. Het is de witte wijn van Château Margaux met de naam Pavillon blanc, deze witte wijn die een bewaarpotentieel heeft van meer dan 10 jaar en wordt gemaakt van Sauvignon blanc druiven. De appellation Margaux omvat naast het dorp Margaux ook nog de buurgemeenten Arsac, Labarde, Soussans en Cantenac.

De ondergrond van de appellation Margaux is relatief licht van structuur, met veel kleine keien en zand. Een arme grond, en dat is goed voor de kwaliteit van de druiven. En bovendien een grond die goed afwatert, en ook dat is een belangrijke kwaliteitsfactor, zeker in jaren dat er wat meer regen valt. Het regenwater wordt zo snel afgevoerd. De structuur van de grond maakt dat de rode wijnen van Margaux wat eleganter en fijnzinniger zijn dan die uit de andere, meer noordelijk gelegen dorpen. En dat heeft niet alleen te maken met de ondergrond, maar ook de ligging ten opzichte van de riviermonding, de Gironde.

De wijngaarden in Margaux liggen wat meer landinwaarts en staan dus iets minder onder de invloed van het grote wateroppervlak. Dat levert een wat langere rijpingsperiode op, door wat meer koelte, en ook goede frisse zuren en levendigheid. Het hangt altijd een beetje van de jaargang af waar de wijnen het mooist zijn, in het noorden, of in het zuiden van de Médoc –zoals dus in de appellation Margaux. Dat kan van jaar tot jaar verschillen. Maar in de goede jaren hebben de wijnen uit Margaux een uitzonderlijke complexiteit en finesse.

De bekendste wijn is de Premier cru Château Margaux.

Andere cru classés in Margaux zijn:

Château Boyd-Cantenac

Château Brane-Cantenac

Château Cantenac-Brown

Château Dauzac

Château Desmirail

Château Durfort-Vivens

Château Ferrière

Château Giscours

Château d'Issan

Château Kirwan

Château Lascombes

Château Malescot-St-Exupéry

Château d' Alesme

Château Marquis de Terme

Château Palmer

Château Pouget

Château Prieuré-Lichine

Château Rausan-Ségla

Château Rauzan-Gassies

Château du Tertre

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »