100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Inez

Nebbiolo druif

Nebbiolo


Nebbiolo is een rode wijn die afkomstig is uit het bergachtige gebied in het noorden van Italië in de streek Piedmont. Nebbiolo is ook de naam van de blauwe druif waar de wijn van wordt gemaakt. Dit is de regio waar de beroemde Barolo en Barbaresco wijn vandaan komt. Deze wijnen kunnen wel honderden euro’s per fles kosten. Wat veel mensen niet weten is dat Nebbiolo de enige druif is waar deze wijnen van gemaakt worden. Soms groeien de druiven voor de Barolo en Barbaresco heel erg dichtbij de druiven waar Nebbiolo van gemaakt wordt. Het enige verschil is de aangenomen kwaliteit van de ene wijnstok ten opzichte van de andere wijnstok.

Barolo en Barbaresco kunnen alleen gemaakt worden in een paar dorpjes in de regio Piedmonte. Als de wijngaard niet in een van deze dropjes ligt mag je geen Barolo of Barbaresco op het etiket vermelden. Nebbiolo groeit overal in de regio Piemonte en Alto Piemonte, en niet alleen in de regio’s waar deze high-class wijnen gemaakt worden zoals Barolo. De vrouw van een wijnmaker in Italië vertelde ons eens dat de mensen uit Piedmonte de dure Barolo’s en Barbaresco’s verkopen op de internationale markt en de betaalbare heerlijke Nebbiolo wijnen voor zichzelf houden. Het zijn de wijnen die ze drinken om iets te vieren vertelde ze.

Een van de meeste bijzonder dingen aan de Nebbiolo is de geur, de wijn ruikt naar rozen. Dit zorgt ervoor dat de wijn gedronken kan worden bij bijzondere gelegenheden. In tegenstelling tot de opmerkelijke geur heeft de wijn hoge zuren, tannines en aardse tonen die goed samengaan met heel veel gerechten. Maak je een gerecht met geroosterde rib? Nebbiolo gaat daar prima mee samen. Lams rek?Nebbiolo zorgt ervoor dat de smaken heerlijk matchen. Een rijk gevulde paddenstoelenlasagne? Nebbiolo staat voor je klaar.

Een fles Barolo of Barbaresco zijn dan wel de wijnen waar je een stuk meer voor zal moeten betalen. Een gemiddelde Barolo koop je vanaf een 18 euro, de tot ligt rond de 50 euro. Gewone rode wijn gemaakt van Nebbiolo druiven koop je al vanaf 7 euro, deze goedkopere Nebbiolo wijnen hoeven zeker niet minder te zijn van kwaliteit! Wees je bewust dat je voor de naam 'Barolo' op het etiket al zo'n 10 euro extra betaald. Wij verkopen diverse Barolo's en overige rode en witte wijnen uit Piemonte via onze wijn webshop.

Wij verkopen een aantal hele bijzondere wijnen gemaakt van de nebbiolo druif. Onder andere van het kleine wijnhuis Vallana uit de Alto-Piemonte. 

Vallana Spanna nebbiolo, Italië
Vallana Boca nebbiolo, Piemonte ItaliëWijnhuis Vallana

De familie Vallana en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familie Vallana kent een rijke wijngeschiedenis, die teruggaat tot in 18e eeuw. Volgens de familiekronieken begint de wijngeschiedenis van de familie met Canon Gaftano Perrucconi, die als butler van de Bisschop van Novara het beheer krijgt over de wijngaarden. Canon Gaftona Perrucconi wijdt zijn leven aan het produceren van de beste “Spanna” (de lokale benaming van Nebbiolo in Alto Piemonte). 

Na zijn dood in 1859 gaan de wijngaarden over op zijn aangetrouwde neef Bernardo Vallana. Na enkel generaties wordt de passie voor het maken van wijn en de dagelijkse leiding van het familiebedrijf overgedragen aan Giuseppina Vallana. Zij krijgt het maken van wijn van haar vader Antonio met de paplepel ingegoten. Samen met haar man Guy Fogarty, zet ze het bedrijf van haar vader voort. Guy wordt door Antonio zelf opgeleid tot wijnmaker. 

De jaren ’80 en ’90 zijn topjaren voor wijnhuis Vallana. De ene na de andere internationale prijs wordt binnengesleept. Maar dan overlijdt Guy en moet Giuseppina het alleen doen. Vader Antonio is dan ook al overleden. Samen met haar drie kinderen en haar moeder Marina neemt ze de taak op zich om de familietraditie voort te zetten én een volgende stapte zetten. En niet zonder succes! De wijnen van Vallana staan nog steeds voor kwaliteit en topklasse.

 

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »