Terug

Rode wijn maken

  • Door Lindsay
  • Saturday 19 / 03 / 2016 0
Rode wijn maken

Pinot Noir is de druif die het meeste voorkomt in de Bourgogne. Deze druif is een hele gevoelige variëteit die met zorg behandelt moet worden. Het vinificatieproces verschilt per wijnmaker. Sommige ontstelen de druif, en anderen gebruiken hele trossen. De druiven voor witte wijnen worden direct geperst wanneer ze arriveren in de wijnmakerij. De druiven voor rode wijnen worden daarentegen in vaten geplaats waar de druiven de maceratie kunnen ondergaan. Het sap is kleurloos maar door het contact met de schil en de steeltjes verkleurd het druivensap. Op deze manier krijgt de rode wijn zijn rode kleur en tannines die komen uit de schil van de druif en uit de pitjes. Gedurende het maceratieproces begint de alcoholische fermentatie. Dit kan op een natuurlijk manier gebeuren of door het extra toevoegen van gist. Iedere dag wordt de bovenlaag van schil en steeltjes doorgeroerd zodat de ontwikkeling van de kleur en de tannines goed gaat. Het proces wordt pigeage genoemd en werd voorheen met de voeten gedaan. Tegenwoordig worden daar speciale gereedschappen voor gebruikt.

Pinot Noir is de druif die het meeste voorkomt in de Bourgogne. Deze druif is een hele gevoelige variëteit die met zorg behandelt moet worden. Het vinificatieproces verschilt per wijnmaker. Sommige ontstelen de druif, en anderen gebruiken hele trossen. De druiven voor witte wijnen worden direct geperst wanneer ze arriveren in de wijnmakerij. De druiven voor rode wijnen worden daarentegen in vaten geplaats waar de druiven de maceratie kunnen ondergaan. Het sap is kleurloos maar door het contact met de schil en de steeltjes verkleurd het druivensap. Op deze manier krijgt de rode wijn zijn rode kleur en tannines die komen uit de schil van de druif en uit de pitjes. Gedurende het maceratieproces begint de alcoholische fermentatie. Dit kan op een natuurlijk manier gebeuren of door het extra  toevoegen van gist. Iedere dag wordt de bovenlaag van schil en steeltjes doorgeroerd zodat de ontwikkeling van de kleur en de tannines goed gaat. Het proces wordt pigeage genoemd en werd voorheen met de voeten gedaan. Tegenwoordig worden daar speciale gereedschappen voor gebruikt.

Wanneer de fermentatie compleet is wordt de wijn ingedrukt en in vaten geplaatst om te kunnen verjaren. Gedurende dit proces ondergaan de rode wijnen een tweede malolactische gisting waarbij de fruitzuren in melkzuren veranderen zodat de wijn zachter wordt.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »