100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Geert

Rosé vinificatie

Veel mensen denken dat je rosé maakt door witte en rode wijn met elkaar te mengen, dit is niet het geval. Er zijn wel verschillende methodes om rosé wijn te maken maar het mengen van witte wijn en rode wijn is juist verboden. De enige rosé wijn die gemend mag worden is een Champagne rosé, deze bestaat dan uit druiven van pinot noir en chardonnay.

Kleur van rosé
Rosé wordt vooral gemaakt van blauwe druivenrassen. Blauwe druiven hebben na het persen, net als witte druivensoorten, een kleurloos sap (in principe kun je dus van alle druivensoorten witte wijn maken). Pas na een enige tijd hebben de schillen van de rode druif kans hun kleur af te geven en zo ontstaat rosé wijn. Als je schillen langer in contact blijven met het sap krijg je vanzelf een rode wijn.

Er zijn verschillende methodes die worden gebruikt om rosé te maken:

Directe persing
De blauwe druiven (bijvoorbeeld grenache, merlot, pinot nero) gaan na de oogst in de pers, deze zorgt voor weinig contact tussen het druivensap en de schillen. Hierdoor ontstaat de lichtrode kleur. Mocht er te weinig kleur aan de wijn zitten dan wordt het sap van de laatste persing toegevoegd, hier zitten veel kleurstoffen in.

Korte inweking
Bij deze methode wordt rode wijn en rosé tegelijkertijd gemaakt (dit gebeurt veel in de Lanquedoc en Provence). Bij de productie laat men het rode sap weglopen, zodat de most voor de rode wijn meer schillen bevat. Het weggelopen sap heeft een lichtrode kleur, dit kan worden opgevangen om rosé van te maken.

Klassieke vinificatie:
De steeltjes van de druiven worden verwijderd waarna de druiven apart van elkaar zacht geperst worden. Vervolgens blijft de most tussen de 12 en 72 uur in contact met de schillen om voldoende kleur af te geven aan de most. De most wordt verwijderd van de schillen en het vergistings- proces wordt gestart op een gecontroleerde temperatuur tussen de 20-24 graden. Daarna wordt de wijn geklaard en opgeslagen in tanks van roestvrij staal.

Wij hebben een rosé wijnen in ons assortiment die heerlijk zijn om deze zomer te drinken.  

Château Tour D'Auron merlot 2012 Frankrijk

Villa blanche Grenache 2015 Frankrijk

Dominio de Otero tempranillo Spanje

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »