Terug

Sylvaner druif

  • Door Merijn
  • Saturday 14 / 05 / 2016 0
Sylvaner druif

Geschiedenis van de sylvaner druif.
De sylvaner is een vrij onbekend druivenras voor het maken van witte wijn. De oorsprong van de silvaner druif en de witte wijnen gemaakt van sylvaner ligt waarschijnlijk in Oostenrijk, ondanks de naamverwijzing naar het Roemeense Transsylvanië. De silvaner druif zou daar moeilijk de strenge winters hebben kunnen overleven. Een document uit 1665 vermeldt dat de cisterciënzer abt Alberich Degen uit het Frankische Steigerwald de druif naar Oostenrijk en Duitsland heeft gebracht.
Aan het begin van de 19e eeuw begon de opmars van de silvaner wijnen. Hij verdrong oude, minderwaardige rassen, maar ook Gutedel en Elbling, bijvoorbeeld in de Pfalz.

Geschiedenis van de sylvaner druif.
De sylvaner is een vrij onbekend druivenras voor het maken van witte wijn. De oorsprong van de silvaner druif en de witte wijnen gemaakt van sylvaner ligt waarschijnlijk in Oostenrijk, ondanks de naamverwijzing naar het Roemeense Transsylvanië. De silvaner druif zou daar moeilijk de strenge winters hebben kunnen overleven. Een document uit 1665 vermeldt dat de cisterciënzer abt Alberich Degen uit het Frankische Steigerwald de druif naar Oostenrijk en Duitsland heeft gebracht.
Aan het begin van de 19e eeuw begon de opmars van de silvaner wijnen. Hij verdrong oude, minderwaardige rassen, maar ook Gutedel en Elbling, bijvoorbeeld in de Pfalz.

Halverwege de 19e eeuw was het zelfs het belangrijkste Duitse druivenras. Een op de twee wijnstokken was 
Silvaner. Echter, daalde het aantal sylvaner wijnstokken in de loop van de jaren gestaag, met name door de aanplant van Müller-Thurgau. Het aandeel van de silvaner is momenteel in Duitsland nog maar 5% van alle aangeplante druivenrassen voor het maken van witte wijn.

De silvaner stelt hogere eisen aan de bodem dan de riesling en müller-thurgau. Droge of stenige bodems voldoen niet en de Silvaner is ook gevoelig voor strenge vorst in de winter. Silvaner kan hoge opbrengsten opleveren voor ongecompliceerde witte wijnen.
Silvaners zijn er als wijnen voor alledag, gewone basiswijnen als kunnen ze ook gedronken worden als een maaltijdbegeleider. De krachtige varianten smaken ook bij een stevige plattelandskeuken met vis, wit vlees en groeten.

De Elzas is vandaag de dag misschien wel het beste gebied voor de aanplant van de sylvaner druif. Deze wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk produceert namelijk enkele van de mooiste sylvaner wijnen ter wereld. Bijzonder is dat ze zeer herkenbare karakteristieken hebben. Ze zijn vaak heel geurig en fris.Het klimaat in de Elzas is ideaal voor maken van witte wijn en het verbouwen van de sylvaner druif. Bijna 90% van alle wijnen in deze wijnstreek zijn wit. Het is zo ideaal door de warme lente, droge en zonnige zomer, lange en zachte herfst en zeer koude winter. Hoewel het gebied niet erg groot is, strekt het zich uit over zo’n 170 kilometer met heuvels en dalen en een grote verscheidenheid aan bodemsoorten. Van zandsteen tot graniet en van vulkanisch naar mergel en kalksteen. Voor alle appellations geldt dat als de druivensoort op het etiket staat, de wijn voor 100% van die druif gemaakt is. Zo niet, dan is het een assemblagewijn.

De wijnen van de Sylvaner zijn fris, fruitig, droog en hebben zachte zuren. Ze hebben aroma's van kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen.
Sylvaner uit de Elzas: fruits de mer, mosselen, slakken, gegrilde vis, charcuterie, fondue, salades met vinaigrette.

Uit de Elzas verkopen wij verschillende wijnen van Domaine Egmond Rentz.

Riesling 2014 Elzas Frankrijk

Gewürztraminer Le Bourg 2013 Elzas Frankrijk

Pinot Blanc 2014 Elzas Frankrijk


Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »