WijnVoorNu wijnblog

Cursus wijn proeven voor beginners 2

Zodra je een wijnfles in je handen hebt, draai je hem naar het etiket. Wat staat er nu eigenlijk op? Er zijn honderden verschillende etiketten en allemaal geven ze andere informatie over wat erin de fles zit. Eigenlijk zijn er maar een paar essentiële dingen op het etiket die handig zijn om te weten. Naam wijnmaker, herkomst, jaartal, druivensoort en classificatie. En hier beginnen je hersenen al te werken en ben je bezig in je geheugen te graven. Wat voor wijn is dit? Waar ligt het wijngebied Elzas ook alweer? Is het een Grand Cru of een gewone tafelwijn? De classificatie zegt iets over de kwaliteit van de wijn maar nog niks over de smaak! Het lastige is dat men vaak denkt dat hoe hoger de kwaliteit hoe lekkerder de wijn is. Dat is een misverstand, echt waar! Kwaliteit heeft weinig met smaak te maken en andersom.

Cursus wijn proeven voor beginners 1

Wijn proeven met je ogen? Eigenlijk proef je wijn met je hersenen en zijn je ogen, neus en mond slechts middelen die informatie verzamelen. Wijn proeven begint dus met het kijken naar de wijn, dat klinkt heel raar maar toch is dat vaak het eerste wat je doet als je een glas witte of rode wijn ingeschonken krijgt. De kleur van de wijn zegt vaak al heel veel over de wijn. Bijvoorbeeld over de druivensoort of hoe oud de wijn is. Natuurlijk kun je niet alle druivensoorten herkennen aan de kleur maar bijvoorbeeld pinot noir (voor het maken van rode wijn) is zo licht van kleur dat je er gemakkelijk doorheen kan kijken. Druiven als syrah, caberbet sauvignon, grenache zijn veel donkerder. Hier kun je bijna nooit doorheen kijken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »