WijnVoorNu wijnblog

Cursus wijn proeven voorbeginners 3

Je neus is een heel belangrijk orgaan bij het proeven van wijn. Nadat je goed gekeken met naar de kleur en intensiteit van de wijn zoals beschreven in 'Deel 1 van de Cursus wijnproevers voor beginner' is het de neus die de volgende stap is bij het proeven van een mooi glas witte wijn, rode wijn of mousserende wijnen als champagne of prosecco.

Hoe werkt je reukorgaan eigenlijk en wat is het precies? Je neus bestaat uit verschillende onderdelen, maar het belangrijkste van je neus zit boven in je neus namelijk het reukorgaan, ook wel het epitheel genoemd. Op dit reukorgaan zit een laagje slijm met daaronder de zintuigcellen. De lucht die je met het ruiken van de wijn via je neus binnenkrijgt moet eerst door dit laagje slijm heen voordat het bij de zintuigcellen komt. Hier gaan de stofjes uit de lucht zich aan de cellen binden. Deze binding zet een hele reeks aan reacties op gang.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »