WijnVoorNu wijnblog

Wijnbouw 19e en 20ste eeuw

De 19e en 20e eeuw
In dit wijnblog een artikel over de wijnbouw in de 19e en 20ste eeuw en voornamelijk toegespitst op Europa. De Europese wijn werd in de 19e en een groot deel van de 20e eeuw gedomineerd door Franse rode wijn en witte wijn. Sinds de komst van het systeem van Denominazioni di Origini Controllata (DOC’s), dat in de jaren ’60 werd ingevoerd, zijn de Italiaanse wijnen echter sterk verbeterd. Een van de meest prestigieuze is de Brunello di Montalcino. Brunello werd voor het eerst gemaakt in 1888, door Biondi Santi, maar pas in 1964, in zijn volgende ’stal’ Fattoria Barbi Colombini kreeg Brunello iets van commerciële bekendheid. Barolo, de andere grote Italiaanse rode wijn, kwam tot ontwikkeling in de tweede helft van de 19e eeuw. Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Vernaccia di San Gimignano zijn van oudere datum, maar werden tot voor kort nauwelijks geëxporteerd. Geringe buitenlandse bekendheid is een nog groter probleem voor de spumante, de mousserende wijn. Niettemin beseft de moderne Italiaanse wijnmaker nu heel goed het grote potentieel van zijn wijn. Hij beseft echter ook dat liefhebbers van Franse wijn vertrouwd zijn met de grote Franse wijngebieden zoals de Bordeaux en bourgogne en hun beste wijnmakers, velen nauwelijks weten waar Montalcino op de kaart ligt, of Collo Goriziano, of de beste districten van Chianti.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »