WijnVoorNu wijnblog

Druivensoorten Bourgogne

De Bourgogne heeft een eeuwenoude wijntraditie. In 400 na Christus was er al wijnbouw op redelijke schaal. In de elfde eeuw vestigde de kloosterorde zich in Cîteaux en Vougeot. De monniken ontwikkelden de ‘climats’. Dat zijn delen van het wijngebied die vanwege hun speciale ‘terroir’ herkenbare en typische wijnen opleverden.

Appellation Contrôlée wetgeving

Wie de Bourgogne als wijngebied wil begrijpen, moet de appellation wetgeving kennen. Van alle Franse wijngebieden heeft de Bourgogne de meest nauwkeurige herkomstindeling. Het was een van de eerste Franse gebieden met een eigen Appellation Contrôlée in 1936. In deze regionale wetgeving zijn allerlei zaken geregeld, zoals de aanplant van druiven­rassen, de manier van snoeien en de maximale rendementen per hectare. Het doel van deze regelgeving is de kwaliteit en het karakter van de wijnen zo veel mogelijk te garanderen. De herkomst-wetgeving in de Bourgogne maakt eerst onderscheid in vier verschillende niveaus.

Druivensoorten Bordeaux

Bordeaux ligt op de 45e breedtegraad: precies halverwege de evenaar en de noordpool. Door het gebied stromen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Voorbij Bordeaux en ter hoogte van Margaux (een van de allerberoemdste wijndorpen ter wereld) komen ze samen in de Gironde, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het departement waartoe Bordeaux behoort, heet ook Gironde.

De rivieren verdelen het Bordeauxgebied in drie hoofdgedeelten. Rechts van de Dordogne ligt de rechteroever, links van de Gironde en Garonne de linkeroever. Tussen beide rivieren ligt het gebied Entre-Deux-Mers.

Dit levert de volgende indeling in wijngebieden op:

Linkeroever:

Médoc
Haut-Médoc
Graves
Sauternes
Entre-Deux-Mers

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »