WijnVoorNu wijnblog

Italiaanse blauwe druiven A t/m C

Blauwe druivensoorten van Italie

Aglianico
Deze oude blauwe druivensoort voor het maken van rode wijn werd door de Grieken in Campanië ingevoerd en verspreid naar Basilicata en Apulië. Rode wijn van de Aglianico druif kan goed ouderen en levert volle, goed gestructureerde rode wijn met genoeg zuren, tannines en alcohol zoals Taurasi (DOCG) en Aglianico del Vulture (DOC).


Aleatico
Dit ras werd geïmporteerd door de Grieken. De Aleatico druif groeit in Portoferraio, op Elba en in Apulië. Het druivenras brengt zoete rode wijn voort met alle trekken van een krachtige mediterrane rode wijn. Sommige van deze rode wijnen zijn onontdekte juwelen. De Aleatico is een fragiele druif (dunne schil) met een sterke rozengeur, dat verwantschap suggereert met de Muscat Blanc à Petits Grains. Het aroma van de lychee is kenmerkend voor deze soort. De Aleatico druif geen rode wijn een relatief hoog alcoholgehalte dat voor een mooi evenwicht zorgt. Van Elba komt de wijn Aleatico di Portoferraio, die voornamelijk van deze druif wordt gemaakt en als één van de weinige Italiaanse zoete wijnen de hoogste DOCG-status heeft.


Ancellotta
De Ancellotta (of Lancellotta) druif is voornamelijk aangeplant in Emilia-Romagna, waar hij wordt gebruikt voor blends met Lambrusco. Mogelijk is de Ancellotta familie van de grote Lambruschi familie. Zijn naam dankt hij vermoedelijk aan de familie Lancellotti (of Lancillotto) uit Modena, die de druif in de 14e en 15e eeuw verspreidde.

De Ancellotta druif groeit ook in Lazio, Lombardia, Marche, Sardegna, Sicilia, Toscana, Friuli en Veneto. Vanwege zijn intense kleur en lage zuren wordt de ancellotta gebruikt om lichte wijn meer kleur te geven.

Druivensoorten Toscane

Druivensoorten in het wijngebied Toscane.
Toscane is altijd een belangrijke wijnstreek geweest met een rijke geschiedenis. De geschiedenis van de Toscaanse wijn gaat terug tot circa 700 v.C. Vanaf de val van Rome tot aan de Middeleeuwen waren de monniken de belangrijkste leveranciers van Toscaanse wijn. Het kan erg warm zijn in Toscane. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de druiven in de dalen. Toch zijn veel Toscaanse wijnen van een bovengemiddelde kwaliteit. Toscane heeft 11 DOCG en 39 DOC’s gebieden. Totale wijnproductie: 661.165 hectoliter.

Druivensoorten in Toscane (70% rode wijn en 30% witte wijn).

Druivensoorten Valle d’Aosta

De Valle d’aosta (aostavallei) ligt op de uitlopers van de alpen tegen de Franse en Zwitserse grens. Als wijnbouw gebied stelt de valle d'aosta amper iets voor met zijn 635 hectare is het dan ook het kleinste wijngebied van Italië. De wijngaarden die we er vinden liggen verspreidt langs de dora baltea rivier die zich door het hele gebied kronkelt om in Piëmonte uit te komen. Het is een vrij droog gebied met ongeveer 500 millimeter neerslag per jaar. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidoosten op een hoogte van 300 tot 800 meter.

De witte blanc de morgex komt zelfs van 1200 meter hoog. Dat is een van de hoogste wijngaarden van europa. Valle d'aosta biedt een unieke verscheidenheid aan zeer plaatstelijke, vergeten druivenrassen. De witte petite arvine en blanc de valdigne zijn een vermelding waard. De blanc de valdigne is één van de weinige europese druiven die bestand bleek tegen de druifluis. Hij groeit in de hoogste wijngaarden van Valle d'aosta.

Druivensoorten De Marken

Druivensoorten in het wijngebied Le Marche (De Marken)
In Italië staat Le Marche al jarenlang bekent om zijn mooie en bijzondere wijnen. Tot enkele jaren geleden leek het wel of de wijnen uit Le Marche alleen voorbestemd waren om gedronken te worden door de lokale bevolking en de Italiaanse toeristen. Maar inmiddels is er ook in deze regio van Italië een behoorlijke slag gemaakt en zijn er in heel Europa steeds wijnen uit De Marken te koop. De DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi is de bekendste witte wijn van Marche. De DOC is nauw verwant aan de DOC Verdicchio di Matelica. Beide wijnen worden, zoals de naam al zegt, gemaakt van het druivenras Verdicchio. Totale wijnproductie: 427.194 hectoliter.

Druivensoorten in Le Marche (62% witte wijn 38% rode wijn)
Het gebied heeft 5 DOCG en 15 DOC’s

Druivensoorten Emilia Romagna

Druivensoorten in het wijngebied Emilia Romagna
Emilia Romagna loopt van Piacenza vlak onder Milaan tot aan San Marino aan de oostkust van Italië. Het wijngebied is een zeer vruchtbare vlakte die als een driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen ligt. De streek heeft een eigen microklimaat en de wijngaarden op de heuvels liggen op het noordoosten, waardoor ze geen klimaatinvloed vanuit het zuiden hebben.

Het is één van de grootste wijnregio's van land. Het zijn de wijngaarden van de Lambrusco en van de grote hoeveelheden bulk wijnen die het niveau van een gewone huiswijn niet ontstijgt. Lambrusco is een van de bekendste wijnen van de streek, maar niet vanwege de hoge kwaliteit. Deze wijnen zijn gemaakt van de Lambruscodruif. Een deel van deze wijn heeft de DOC-status, een deel heeft geen herkomstaanduiding. Jaarlijks gaan miljoenen liters Lambrusco naar Amerika. Totale wijnproductie: 1.251.600 hectoliter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »