WijnVoorNu wijnblog

Druivensoort Marsanne

Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij vinificatie wordt vaak macération (pelliculair) toegepast waardoor prachtige witte wijnen kunnen ontstaan. De druif brengt ongeveer 50-60 hectoliter wijn per hectare voort. De bleke wijnen met een groene waas zijn bijna even aromatisch als die van roussanne. Ze zijn vol, met zwakke zuren, diep gekleurd, alcoholrijk en droog. Het aroma komt tot uitdrukking in geuren van meidoorn, viooltjes, acacia, honing, bloemen, amandel, noten en lychees. Opvallend is de soms lange houdbaarheid. Gebruik: De meeste witte wijn van de Marsanne druif wordt jong gedronken. Het zijn verkwikkende, vrij lichte wijnen met frisse perzik en citrus in de smaak. Er zijn ook rijkere, vollere wijnen van Marsanne. Die komen uit de prestigeuze Crus in het noorden van de Rhône vallei als Saint-Péray, Crozes-Hermitageof St-Josef. In het zuiden van Frankrijk speelt de marsanne een belangrijke rol in de noordelijke Rhône (Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Condrieu, Saint-Joseph en Saint-Péray). Verder komt de druif ook voor in de Franse Savoie. Ook in Australië (Victoria), Californië, Italië en in Zwitserland is de druif kleinschalig aangeplant.

Druivensoort Trebbiano

De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uni blanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong.

Sylvaner druif

Geschiedenis van de sylvaner druif.
De sylvaner is een vrij onbekend druivenras voor het maken van witte wijn. De oorsprong van de silvaner druif en de witte wijnen gemaakt van sylvaner ligt waarschijnlijk in Oostenrijk, ondanks de naamverwijzing naar het Roemeense Transsylvanië. De silvaner druif zou daar moeilijk de strenge winters hebben kunnen overleven. Een document uit 1665 vermeldt dat de cisterciënzer abt Alberich Degen uit het Frankische Steigerwald de druif naar Oostenrijk en Duitsland heeft gebracht.
Aan het begin van de 19e eeuw begon de opmars van de silvaner wijnen. Hij verdrong oude, minderwaardige rassen, maar ook Gutedel en Elbling, bijvoorbeeld in de Pfalz.

Meest aangeplante druivenrassen

Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor op grond waarvan je een wijn kunt herkennen. Verschillen in terroir en de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok. En natuurlijk het vinificatieproces (wijnbereiding) kunnen voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag geven. Hoe veel druivenrassen er precies zijn weet niemand. Het zijn er in ieder geval vele honderden. Onderstaand een lijst met de twintig meest aangeplante druivenrassen in de wereld. (Bron: The Oxford Companion to Wine) Koplopers zijn rassen die gebruikt worden voor de productie van basiswijnen voor distillatie, of voor eenvoudige bulkwijnen.

Grechetto druif

Grechetto is een onbekende witte druivensoort die uit Midden-Italië. De grechetto wordt vooral verbouwd in de provincie Umbrië en heeft faam verworven als onderdeel van de witte Orvieto wijnen. Er zijn twee verschillende grechetto wijnen die soms tot verwarring kunnen leiden. Zo bestaat er een witte wijn met de naam Grechetto di Orvieto en een witte wijn met de naam Grechetto di Todi.

De grechetto druif wordt bijna altijd geblend (samen gevoegd) met druivensoorten zoals trebbiano of malvasia druif. De grechetto druif zorgt vooral voor de structuur in de blend met trebbiano of malvasia. Grechetto geeft dus witte wijn met veel structuur en frisheid. De dikke schil beschermt de druif goed tegen ziektes en maakt hem geschikt voor de biologische wijnbouw.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »