WijnVoorNu wijnblog

Kwaliteitsaanduiding Spaanse wijn

Kwaliteitsaanduidingen voor Spaanse wijnen.

Spanje ligt tussen de 36e en 43e breedtegraad. De Pyreneeën vormen de noordelijke grens met Frankrijk. Daarnaast liggen er meerdere berg­ketens over het land verspreid. In Europa heeft alleen Zwitserland meer bergen. De belangrijkste rivieren zijn de Duero, Ebro, Taag, Guadalquivir, Guadiana en Miño. Deze laatste twee rivieren vormen een deel van de natuurlijke grens met Portugal. De Taag en de Duero ontspringen in Spanje en lopen door Portugal naar de Atlantische Oceaan. Spanje heeft enkele steden waar grote concentraties mensen wonen: Madrid, Barcelona en Valencia. Tegelijkertijd zijn enorme delen van het land dunbevolkt. Soms zijn er daardoor in wijngebieden te weinig arbeids­krachten.

VINOS DE PAGO:
Wijnen afkomstig van 1 wijngaard. Deze wijnen moeten aan de strengste eisen voldoen en gebotteld zijn op het wijngoed zelf. Als de hele wijngaard binnen de grenzen van een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming valt en deze ook zo geregistreerd staat, mag deze de naam "ge-kwalificeerde wijngaard" voeren.

D.O.Ca
Vinos de Denominacion de Origen Califada. # Wijn met een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomst benaming. Wijn met al lange tijd een hoog kwaliteitsniveau. De eerste wijn in deze categorie was RIOJA (1991).

Een van de eisen is dat de D.O.-status 10 voorafgaande jaren in het bezit moet zijn. De wijn moet gebotteld zijn of op het wijngoed, of de bottelarij moet over een nauwkeurig kwaliteitscontrole-systeem beschikken.

D.O. Vinos de Denominacion de Origin.
Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming.
Dit zijn wijnen met een goede reputatie, die aan veel eisen voldoen. Om een D.O.-status te krijgen, moet het gebied 5 voorafgaande jaren zijn erkend als kwaliteits wijnen gebied.

D.O.(p) Denominación de Origen provisional
Ambitie naar hogere status

D.E.(p) Denominacion Especifida (provisional)
Een status, die kan worden toegekend aan een Vino de la Tierra, die op weg is naar een D.O. status. D.E. wijnen komen van gebieden die nog geen D.O. status hebben, of wijnen van verschillende druiven, waarvan bijv. maar één druivenras tot de D.O. behoort, maar die toch erkenning verdienen door hun kwaliteiten

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »