WijnVoorNu wijnblog

Rode wijn maken

Pinot Noir is de druif die het meeste voorkomt in de Bourgogne. Deze druif is een hele gevoelige variëteit die met zorg behandelt moet worden. Het vinificatieproces verschilt per wijnmaker. Sommige ontstelen de druif, en anderen gebruiken hele trossen. De druiven voor witte wijnen worden direct geperst wanneer ze arriveren in de wijnmakerij. De druiven voor rode wijnen worden daarentegen in vaten geplaats waar de druiven de maceratie kunnen ondergaan. Het sap is kleurloos maar door het contact met de schil en de steeltjes verkleurd het druivensap. Op deze manier krijgt de rode wijn zijn rode kleur en tannines die komen uit de schil van de druif en uit de pitjes. Gedurende het maceratieproces begint de alcoholische fermentatie. Dit kan op een natuurlijk manier gebeuren of door het extra toevoegen van gist. Iedere dag wordt de bovenlaag van schil en steeltjes doorgeroerd zodat de ontwikkeling van de kleur en de tannines goed gaat. Het proces wordt pigeage genoemd en werd voorheen met de voeten gedaan. Tegenwoordig worden daar speciale gereedschappen voor gebruikt.

Kleurverandering van rode wijnen

Wat is de meest interessante ontwikkeling in de wereld van de wijnen? Sepage wijnen van de Vinho Verde? Rosé in magnum flessen? Nee, voor mij is het de opkomst van de lichtrode wijnen. En dit is echt een nieuw en groot ding aan het worden in de wereld van wijn.

Toen ik begon met het professioneel drinken van rode wijn en witte wijn, in de midden jaren 90, was rode wijn het allerbeste volgens de kenners. De soort rode wijnen die gedronken werden waren de dieprode en geconcentreerde wijnen. Dichte, intense, ondoorzichtige, bijna zwart rode wijnen waren zeer gewild en kregen te hoogste scores.

Ik vond deze rode wijnen fantastisch. Voor mij was de ultieme rode wijn een wijn die zo dik was dat je er een lepel in kon zetten en het liefst zo zwart als kool.

De officiële classificatie voor rode wijnen uit de Bordeaux.

De officiële classificatie voor rode wijn uit de Bordeaux streek is vastgesteld in 1855 door Keizer Napoleon III. Rede om een officiële classificatie vast te stellen was de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855. Keizer Napoleon III wilde een classificatie voor de allerbeste rode wijnen die daar werden getoond en geschonken De beste wijnen, destijds met als uitgangspunt (hoe hoger de prijs, hoe beter de wijn) werden verdeeld in 5 groepen Grand Cru’s van cinquième Grand Cru (5e Cru) tot Premier Grand Cru (1e Cru). Wij verkopen zo'n prachtige 5e Grand Cru, en volgens ons een van de allerbeste 5e Cru's Chateau Haut Bages Liberal 2006

Rode wijn is gezond!

Een matige consumptie van rode wijn is goed bekend voor het produceren van een aantal belangrijke stoffen voor de gezondheid. Recente studies hebben aangetoond dat rode wijn verbindingen bevat die ons lichaam beschermen en kunnen voorkomen dat verschillende soorten kanker in ons lichaam ontstaan en kunnen zelf helpen bij het behandelen van depressies en stemmingen stoornissen. Eerdere studies hadden al aangetoond dat het druivensap

Rode wijn of uurtje sporten?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada blijkt dat een glas rode wijn net zo’n goede uitwerking heeft als een uur sporten. In rode wijn zit nameljk het stofje resveratrol, dat voor dezelfde effecten zou zorgen als een uurtje zweten in de sportschool.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »