WijnVoorNu wijnblog

Wijn scherpt het brein bij vrouwen

Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, jammer voor de mannen want het werkt vooral bij vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het University College in Londen. Zelfs wie maar een glas rode wijn, witte wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een geheelonthouder, stellen de onderzoekers. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol – ongeveer vier tot vijf flessen wijn – in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten teniet doet.
Voor alle vrouwen hebben wij fantastische wijnen in ons assortiment ;) Wel willen wij graag adviseren om het bij een paar glaasjes per dag te houden.

De allerduurste wijnen ter wereld

De allerduurste wijnen

De ‘s werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen.

Nog een aantal wijnen met mooie prijskaartjes:

Romanée-Conti DRC (Bourgogne, Frankrijk) 1990
1 fles verkocht op de veiling Zachy’s in New York, prijs: $5.800

Rode wijn kan beschermen tegen Longkanker

Rode wijn kan beschermen tegen Longkanker. Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker, witte wijn heeft dit effect niet. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela. Zij onderzochten het effect van verschillende soorten rode en witte wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende vorm van kanker. Volgens de onderzoeker Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker. Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en breken schadelijke en vrije radicalen af.

De oudste wijn ter wereld

De oudste wijn

De ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen.

De oudste nog drinkbare wijn ter wereld

Deze oude rode wijn van ondertussen 543 jaar oud, heeft een alcoholpercentage van 9,4 procent. De rode wijn werd slechts drie keer in de geschiedenis geserveerd. Voor het laatst in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg. Deze oude wijn wordt, wordt opgeslagen in de kelders van het Hospices de Strasbourg in Straatsburg.

Angst voor wijn

Er zijn sommige mensen over de hele wereld die lijden aan een intense angst voor wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken met een vorm van sociale angststoornis of fobieën hebben.

Wijn wordt beschouwd als de godendrank enige, en werd vroeger meestal begeerd door de lagere klasse omdat de drank vooral door de rijke werd gedroken. Er zijn een aantal mensen met deze irrationele angst voor wijn en het heet oenophobia. Voor sommigen is deze angst geassocieerd met de angst van alcoholische dranken en intoxicatie.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »