Terug

Verschil tussen prosecco Spumante en Frizzante

  • Door Bart
  • Monday 11 / 04 / 2016 0
Verschil tussen prosecco Spumante en Frizzante

In Italië zijn er een aantal verschillende mousserende wijnen te krijgen. Van prosecco (gemaakt van de glera druif) kun je kiezen tussen spumante en frizzante. Het verschil tussen deze twee mousserende wijnen is de druk in de fles en dus het aantal bubbels. De druk op de fles bij een prosecco frizzante is minder dan 3 bar waardoor de bubbel dus lichter is dan bij een spumante die een druk heeft van 5 bar. De prosecco spumante is het paradepaardje onder de prosecco’s, de frizzante is een simpelere wijn, droog en licht en heel toegankelijk.

Een prosecco spumante krijgt minstens een maand voor de tweede vergisting waardoor je een druk kan bereiken tussen de 3 en 5 bar. Alles boven de 3 bar is officieel al een spumante. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijnmaziger de bubbel wordt. De kunst is uiteindelijk om veel en minuscule belletjes te creëren voor een verfijnd mondgevoel en heel belangrijk is dat de bubbels lang in je glas blijven hangen.


Een 
prosecco frizzante ondergaat een tweede vergisting van minder dan één maand. Omdat de gist en de suiker maar een korte tijd hebben om met elkaar te reageren, ontstaat er minder CO2 dan bij een prosecco spumante. Hierdoor is de druk op de fles bij een prosecco frizzante minder dan 3 bar en zijn er dus minder bubbels aanwezig in de fles. 

Een 
prosecco spumante heeft dus een mooiere en verfijnde bubbel dan een frizzante. Logisch is dan ook dat de wijnboeren in Italie voor een spumante hun beste druiven gebruiken. Maar hoe komt het dan dat een prosecco frizzante zo populair is in Nederland? Dit heeft te maken met de accijns die moet worden betaald. Over alle alcoholhoudende dranken moet accijns betaald worden maar bij prosecco of champagne is er een ‘bubbeltax’ ingevoerd. Dit omdat een mousserende wijn een exclusiever product zou zijn dan stille wijn (zoals rode of witte wijn) en alleen bestemd voor de rijken. Dit is natuurlijk grote onzin en wijnboeren en importeurs proberen al jaren om die bubbeltax uit de wetgeving te krijgen. Omdat een prosecco frizzante minder druk heeft is deze dus goedkoper dan een prosecco spumante of een chamapgne. Dit is dan ook de rede dat frizzante in Nederland het populairst is terwijl de Italianen zelf bijna alleen maar spumante drinken omdat de kwaliteit nu eenmaal beter is.


De accijns over mousseren wijnen werkt als volgt.
Over een fles mousserende wijn (met 3 bar of meer) wordt ongeveer € 1,85 accijns afgedragen. Op een fles wijn met minder dan 3 bar druk (of gewoon een rode of witte wijn), geldt een accijns van ongeveer € 0,50. Op een fles prosecco van € 8 euro maakt dit natuurlijk een gigantisch verschil en daardoor wordt er veel meer frizante geïmporteerd in Nederland dan spumante. Deze bubbeltax staat al een tijdje ter discussie en in juni 2012 kwam zelfs in het nieuws dat deze geschrapt zou worden. Dit geeft wel aan dat de bubbeltax ook moeilijk uit te leggen is aan de consument. Een prosecco spumante van minder dan € 10 euro wordt namelijk gezien als luxe product en een fles rode wijn van bijvoorbeeld Chateau Margaux van € 500,- niet, daar betaal je dus slechts € 0,50 cent accijns over.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected] 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »