Terug

Wijnbouw

  • Door Inez
  • Saturday 17 / 09 / 2016 0
Wijnbouw

De Wijnbouw
De wijnstok (Vitis) is een klimplant, die in vele variëteiten over heel de wereld voorkomt voor het produceren van verschillende soorten wijn zoals rode wijn, witte wijn, mousserende wijn, rosé wijn. Verscheidene geslachten behoren tot de familie van klimplanten, maar voor de wijnbouw is één van de ondergeslachten, Euvitis genaamd, van belang. Euvitis-omvat tientallen soorten, zoals Vitis Labrusca, Vitis Riperia en Vitis Vinifera. De afleiding, waar we voornamelijk mee te maken hebben, is de Europese wijnstok Vitis Vinifera. In de loop van de eeuwen is deze plant in grote verscheidenheid gecultiveerd.

Bijna vijfduizend druivensoorten (of variëteiten) omvat de soort Vitis Vinifera. Ruim duizend rassen zorgen voor bijna de totale productie aan wijndruiven, waaronder de bekendere zoals: chardonnay, syrah, merlot, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, verdejo, carignan, cabernet franc, pinot blanc, pinot nero, pinot noir, nero davola, pinot grigio, tempranillo, verdicchio, grillo, pinot grig, pinot blanc, trebbiano, corvina en rondinella.

De Wijnbouw
De wijnstok (Vitis) is een klimplant, die in vele variëteiten over heel de wereld voorkomt voor het produceren van verschillende soorten wijn zoals rode wijn, witte wijn, mousserende wijn, rosé wijn. Verscheidene geslachten behoren tot de familie van klimplanten, maar voor de wijnbouw is één van de ondergeslachtenEuvitis genaamd, van belang. Euvitis-omvat tientallen soorten, zoals Vitis LabruscaVitis Riperia en Vitis Vinifera. De afleiding, waar we voornamelijk mee te maken hebben, is de Europese wijnstok Vitis Vinifera. In de loop van de eeuwen is deze plant in grote verscheidenheid gecultiveerd.

Bijna vijfduizend druivensoorten (of variëteiten) omvat de soort Vitis Vinifera. Ruim duizend rassen zorgen voor bijna de totale productie aan wijndruiven, waaronder de bekendere zoals: chardonnay, syrah, merlotsauvignon blanc, cabernet sauvignonverdejocarignan, cabernet franc, pinot blancpinot nero, pinot noir, nero davolapinot grigiotempranilloverdicchiogrillopinot grigpinot blanctrebbianocorvina en rondinella.

De samenstelling van een 
wijnstok/wijnrank
De komst van de druifluis dwong de wijnboeren tot het enten van de Vitis Vinifera op resistente onderstammen. Men maakte eerst vooral gebruik van de Amerikaanse soorten Vitis Riperia en Vitis Labrusca. Het nadeel bleek later dat de onderstammen van deze soorten niet in alle bodemsoorten gedijden. Plantenveredelaars zijn gaan experimenteren en zo zijn er nieuwe kruisingen ontstaan die geschikt zijn voor bepaalde bodemtypes, klimaatomstandigheden en het te gebruiken druivenras. Een gedeelte van de wijnstok zit onder de grond. Het wortelstelsel dat hier gevormd wordt heeft een aantal belangrijke functies: Via de wortels krijgt de plant water en mineralen toegediend

De wortels slaan suikers op, 
dat gebeurd in de vorm van zetmeel en leveren zo een bijdrage aan de groei van de plant. Het wortelsysteem zorgt dat de wijnstok stevig verankert in de grond
Bovengronds zien we de stam met zijn zijtakken. Ze geven steun aan de nieuwe uitlopers die in het voorjaar en ‘s zomers aan de plant groeien. Aan deze uitlopers (loten) groeien eerst de bloemen en daarna de druiventrossen. De stam, de zijtakken en de loten zorgen via een vatenstelsel voor een goede sapstroom in de plant en fungeert met het wortelstelsel als opslagplaats van suikers. Bron: Michel van Tuil

Exlusieve te koop bij WijnVoorNu:

Montepulciano d`abruzzo 2015 Italië

Orsi 'Piosa' Dolcetto DOC 2012 Piemonte Italië

Vallana Boca nebbiolo 2010 Piemonte ItaliëVergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »