100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Wijnland Argentinië

Wijnland Argentinië


Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het is ook een land dat enige tijd kwalitatief sterk in opkomst is en dan met name de goede kwaliteit van de rode wijnen.

Wijnbouw werd in de 16e eeuw geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars. Ze plantten er de criolla grande, een kwalitatief matige druif die verwant is met de pais in Chili. De doorbraak van de Argentijnse wijn kwam eind 19e eeuw, toen veel kolonisten uit Italië naar Argentinië trokken. Zij brachten tal van druivenrassen mee naar hun nieuwe vaderland. De bekentste zijn de malbec, merlot, cabernet sauvignon, pinot noir en tempranillo. Voor de witte wijnen zijn dat chardonnay, sauvignon en sémillon.  

Een andere positieve factor was de economische bloei die het land rond de eeuwwisseling beleefde. De politieke en economische malaise waaronder Argentinië een groot deel van de 20e eeuw te leiden had, zorgde er echter voor dat de wijnbouw tot voor kort bijna volledig gericht was op volume en nauwelijks op kwaliteit. In combinatie met grote buitenlandse investeringen en kennis heeft dit voor een ware revolutie gezorgd. Nieuw aangeplante wijngarden en tal van hypermoderne bodegas produceren nu wijn van grote klasse.

Argentinië beschikt over een uitstekend potentieel voor goede wijnen. De wijngaarden liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andesgebergte. Het klimaat is daar zeer geschikt voor wijnbouw: droog en zonnig. Ziektes vormen daarom geen groot probleem. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst.

Belangrijker voor de productie van kwaliteitswijnen is de omstandigheid dat heel wat wijngaarden zich op grote hoogte bevinden, tot ruim 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, terwijl de nachten koel zijn. Dit komt de ontwikkeling van aroma’s en zuren zeer ten goede.

Verreweg het belangrijkste Argentijnse herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van Argentinië onbetwiste wijncentrum. Andere belangrijke Argentijnse wijnbouwgebieden, alle ten noorden van Mendoza, zijn respectievelijk San Juan, La Rioja en Salta/

Gevarieerde aanplant

Argentinië kent voor een niet Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Rassen voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Hoewel van Franse afkomst is die druif is te beschouwen als de ‘nationale’ Argentijnse druif. Hij geeft karaktervolle wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Verder kom je ook de Spaanse tempranillo tegen, de ‘wereldburgers’ cabernet sauvignon en merlot, syrah en ook wat pinot noir.

Argentinië’s visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische torrontés, waarvan de wijn wel wat aan (droge) muskaat doet denken. Van de overige variëteiten zijn o.a. chardonnay, sauvignon, sémillon en viognier te noemen.

Kijk in ons blog voor informatie over andere wijnlanden en specifieke wijngebieden.    

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected] 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »