100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Merijn

Wijnland Australië

In 1788 plantte kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken in de buurt van Sydney. Alcoholische wijnen en zoete wijnen werden tot ver na de Tweede Wereldoorlog geproduceerd. Slechts een enkeling had gehoord van verfijnde rode of witte wijn, terwijl je in een land met veel Europese immigranten zou je denken dat er toch wel een betere wijntraditie aanwezig was. De zoete en hoog alcoholische wijnen zijn tegenwoordig bijna niet meer te vinden in Australië. Het draait nu om druivensoorten waar heerlijke en fruitige wijnen van gemaakt kunnen worden.

Techniek en terroir

Australië heeft een grote diversiteit aan druivensoorten en dus aan verschillende wijnen. De markt wordt helaas gedomineerd door een aantal grote spelers. Ons beeld van de wijnen uit Australië wordt daardoor gekleurd. We krijgen maar een klein gedeelte van de ruim 1000 producenten te zien. De belangrijkste druif van Australië is de syrah. Daarnaast wordt er ook veel cabernet sauvignon, merlot en pinot noir verbouwd. Voor de witte wijnen zijn dat chardonnay, semillon en riesling

De druiven in Australië worden door het gunstige klimaat perfect gerijpt, zelfs in de koele regio’s. En de technieken om wijn op niveau te produceren is ook aanwezig. De afgelopen twintig à vijfentwintig jaar is er flink aan de weg getimmerd. Velen Australiërs zijn wijnlanden afgestruind om de techniek onder de knie te krijgen, ze werden de flyingwinemakers genoemd.

Assemblage is iets waar de Australische wijnmakers goed in zijn. Tegenwoordig is het terroir ook zeer van belang. Assembleren is een ware kunst geworden. Niet zomaar alle druiven worden met elkaar gemengd. Juist de herkomst is van belang geworden en juist speciale variaties hebben de voorkeur gekregen.


Wijnbouw geconcentreerd in het zuidoosten

Het grootste deel van Australië is te warm en te droog voor wijnbouw, daarom geconcentreerd de wijnbouw zich in het zuidoosten van het land waar bijna 50% van alle druiven werden geoogst, gevolgd door Murray Darling-Swan Hill, hier is het klimaat het meest gematigd.

Australië is groot, heel groot. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de productiegebieden soms erg ver uit elkaar kunnen liggen. Er is daarom niet één soort type bodem of klimaat te benoemen voor Australië. Er is duur een grote diversiteit aan wijnen en dat maakt wijnbouw ook zo interessant.

De provincies waar het echt gebeurd zijn: New South Wales, Victoria en SouthAustralia. Ze vallen samen onder SouthEasternAustralia. Adelaide is het nationale wijncentrum.

New South Wales
Hunter Valley ligt 150 kilometer ten noorden van Sydney. Hier liggen de meest noordelijke wijngaarden waar kwaliteitswijnen gemaakt worden.
Murrumbidgee regio ligt ruim 300 kilometer ten westen van Sydney. Het is een gebied waar naar de wijnbouw meerdere soorten landbouw plaatsvindt.

Victoria
De wijngebieden liggen versnipperd door de deelstaat. Deels is dit gekomen door de verwoesting van de druifluis, maar ook het juiste microklimaat is waar men hier nog steeds naar op zoek is. De Yarra Valley, even ten noorden van Melbourne blijkt in elk geval bijzonder gunstig te zijn. In het noordoosten van deze deelstaat ligt Rivierland. Het is een geïrrigeerd gebied langs de Murray.

Als we specifieker op de wijngebieden ingaan zijn dit de gebieden die kwalitatief de beste zijn vandaan komt. Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, AdelaideHills, McLaren Vale, Padthaway en Coonawarra – bekend vanwege de rode terra rossa bodem in SouthAustralia. Yarra Valley en MorningtonPeninsula in Victoria en Hunter Valley in New South Wales. Het eiland Tasmania is tevens zeer in opkomst. Tasmania is het perfecte voorbeeld van een typisch Australisch koel klimaat.


Eigen accent

Iets meer dan 60 van alle wijnen is rood. Vroeger waren de Grenache en Mourvèdre de belangrijkste blauwe druivenrassen maar tegenwoordig is de nationale druif van Australië natuurlijk de shiraz. De shiraz druif is eigenlijk een identieke tweeling met de syrah, maar hoe raar ook zijn er maar weinig overeenkomsten aan te duiden wanneer je deze vergelijkt met een syrah uit de Rhône.

Naast shiraz bezit Australië ook een heleboel cabernet sauvignon en merlot. De wijnen (met uitzondering van de merlot) kenmerken zich door de diepgang en krachtigheid. Een typische Australische blend is een blend van shiraz en cabernet sauvignon.

Naast de shiraz en cabernet sauvignon komt ook pinot noir redelijk veel voor. De pinot noir druif zou je misschien niet verwachten in een land met een warm klimaat, maar toch is het zo. Er zijn namelijk redelijk veel gebieden waar het klimaat niet zo heel warm is en de nachten relatief koel zijn. Denk bevoorbeeld aan de hoger gelegen gebieden en de wijngebieden dicht langs de kust. De temperatuur doet je in deze wijngebieden meer denken aan een gebied als de Bourgogne en dit klimaat is ideaal om wijn vande  pinot noir te produceren.

Als we ons verdiepen in de witte wijnen valt het op dat de chardonnay duidelijk aanwezig is. Een tijd geleden typeerde de chardonnay zich vooral door zijn rijkheid, tropische fruit en houttonen doordat er vaak houtlagering gebruikt werd om de wijn op te voeden. Een redelijk heftige wijn dus. Tegenwoordig is het zo dat de chardonnay hoger in de zuren zit, meer mineralen bezit, minder alcohol heeft en de houttoon wat zachter zijn.

Er zijn verder nog wat interessante witte druifsoorten te benoemen zoals de semillon en de riesling druif. Beiden kunnen gebruikt worden voor zowel droge witte wijn als edelzoete witte wijnen. Sauvignonblanc had even nodig om door te breken maar is nu ook aanwezig en er worden tegenwoordig prachtige wijnen van gemaak. Verder heeft Australië ook heerlijke traditionele likeurachtige dessertwijnen die gemaakt zijn van muskaatdruiven (in Frankrijk muscat genoemd).

In 2014 werd 1,7 miljoen ton aan druiven verwerkt voor de productie van wijn. Er werden bijna evenveel blauwe als witte druiven geoogst. De drie meest geoogste blauwe druiven waren: Syrah (424.000 ton); Cabernet sauvignon (230.000) en Merlot (117.000). Bij de witte druiven was de Chardonnay met 355.000 ton het meest populair gevolgd door de Sauvignonblanc (95.000 ton) en Sémillon. De oogst was voldoende voor een wijnproductie van 1,2 miljard liter.

Kijk in ons blog voor informatie over andere wijnlanden en specifieke wijngebieden.   
 Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »