Terug

Wijnland België

Wijnland België

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland België. De wijnbouw in België kent een geschiedenis van zo'n 2000 jaar. Vermoedelijk kwam met de Romeinen ook de wijnbouw naar de Lage Landen. In België is er vrij weinig wijnbouw, een kleine opbrengst, al groeit deze wel. Zelf in vergelijking met Nederland produceert België weinig wijn. België is wel door de Europese Unie officieel als wijnproducerend land erkend. In België kent men de wijnclassificatie V.Q.P.R.D., Vin de Qualité Produit dans une Région Déterminée. Deze verdeelt de Belgische wijnbouwgebieden in kwaliteitsgebieden volgens de Europese regels in gebieden met een beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en een Gecontroleerde Oorspongsbenaming (GOB). Dit heeft eenzelfde doel als het Franse Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).


Er zijn wel wat kleine wijngaarden te vinden maar meestal aangelegd door hobbyisten. Er zijn er slechts enkelen die daadwerkelijk wijnen maken die ook verkocht worden. Volgens de officiële wetgeving is België echter wel in het bezit van vier erkende appellations.

In het Vlaanderen liggen de herkomstgebieden Hageland, Haspengouw & Heuvelland. Het eerste ligt in de omgeving van Leuven, het tweede bij Tongeren, het derde niet ver van de Franse grens bij Ieper. Ook Wallonië heeft een eigen appellation: Côtes de Sambre et Meuse.

De wijnen die geproduceerd worden zijn overwegend witte wijnen van druiven als müller-thurgau, kerner, pinot gris, chardonnay, pinot noir, pinot blanc, riesling en auxerrois blanc.

Wij verkopen geen Belgische wijnen maar van deze druivensoorten verkopen we wel witte wijnen uit de Elzas, in dit wijngebied komen deze druivensoorten ook het beste tot hun recht.

Pinot Blanc Domaine Rentz, Elzas Frankrijk
Riesling Domaine Rentz, Elzas Frankrijk
Riesling Grand Cru Domaine Rentz, Elzas Frankrijk
Pinot Gris Domaine Rentz, Elzas Frankrijk


In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »