Terug

Wijnland Brazilië

Wijnland Brazilië

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Brazilië. Brazilië is het vierde land in Zuid-Amerika dat wijnen is gaan exporteren naast de productie voor eigen consumptie. Ondanks dat het land al bijna vijf eeuwen bestaat, bestaat de wijnbouw nog relatief jong. Er zijn door de eeuwen heen meerdere pogingen ondernomen om Europese wijnstokken in Brazilië te introduceren.

De eerste werd uitgevoerd door de Portugezen. In 1532 plantte zij de druiven in de staat São Paulo.Pas na de komst van de Italiaanse immigranten in de jaren na 1870 werden er ‘echte’ wijngaarden aangeplant. Momenteel is er voor 68000 hectare aan wijngaarden aangeplant in Brazilië.

In ons wijnblog besteden we deze week aandacht aan de het wijnland Brazilië. Brazilië is het vierde land in Zuid-Amerika dat wijnen is gaan exporteren naast de productie voor eigen consumptie. Ondanks dat het land al bijna vijf eeuwen bestaat, bestaat de wijnbouw nog relatief jong. Er zijn door de eeuwen heen meerdere pogingen ondernomen om Europese wijnstokken in Brazilië te introduceren.

De eerste werd uitgevoerd door de Portugezen. In 1532 plantte zij de druiven in de staat São Paulo.Pas na de komst van de Italiaanse immigranten in de jaren na 1870 werden er ‘echte’ wijngaarden aangeplant. Momenteel is er voor 68000 hectare aan wijngaarden aangeplant in Brazilië.

Rio Grande do Sul
Vooral in het zuiden van het land zijn de wijngaarden te vinden. Dit gedeelte van het land heet Rio Grande do Sul. Alleen dit gedeelte is geschikt voor de wijnbouw. Er heerst een subtropisch klimaat met korte winters en lange zomers. De wijnen typeren zich door een aanwezige zuurgraad, het bescheiden percentage alcohol en de variërende oogstjaren.

Het jongste wijnbouwgebied van Brazilië ligt echter niet in het zuiden van het land. Het is de Vale do São Francisco in het noordoosten, verdeeld over de staten Bahia en Pernambuco, op maar 9° zuiderbreedte. Het is daarmee een onvervalst tropisch wijngebied.
 
De ‘edele’ Europese rassen zijn niet overal aangeplant. Slechts een derde van de wijngaarden, we spreken van zo’n 22 duizend hectare, is beplant met de ‘edele’ rassen. Het overgebleven stuk grond is beplant met de minder edele Amerikaanse druivenrassen. Deze druivenrassen zijn van het tye vitis labrusca of hybriden rassen. Men vindt het belangrijker dat er aandacht besteed wordt aan individuele kwaliteit in plaats van anonieme kwantiteit.
 
Brazilië heeft niet een nationale druif die aangeplant is. Voor de witte wijn zijn over het algemeen de chardonnay, sauvignon blanc, sémillon, gewürztraminer, malvasia, riesling, trebbiano, pinot bianco, prosecco en moscato van de partij. Het gamma bij rood is al even breed: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, gamay, tannat, carmenère, barbera, sangiovese, touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en alfrocheiro. De rode wijn is het meest belovend voor de toekomst.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »