100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)
Inloggen0
100% Proefgarantie
Per fles bestellen
Boven €45 gratis verzenden (in NL)

Door Lisa

Wijnland Chili

Chili is, na Argentinië, de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Chili staat met name bekend omdat ze sinds eind jaren '70, begin jaren '80 hun productie hebben afgestemd op de behoeften van de buitenlandse markt. Eind jaren '90 was de stijl van de wijn in hoge mate geïnspireerd door de rode wijn Bordeaux, gemaakt van de druifsoorten Carbenet Sauvignon en Carmenère. Het grootste gedeelte van de 20e eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de weinig kritische thuismarkt. Het enorme kwaliteitspotentieel werd nauwelijks benut, maar dat is inmiddels wel anders. Chili wordt als wijnland meer en meer een serieuzer speler.

 

Uitstekende groeicondities

Chili is een smal en zeer langgerekt land. In het oosten grenst het land aan het Andesgebergte en het kustgebergte en in het westen aan de Stille Oceaan. Daartussen liggen tal van valleien die hun naam lenen aan de wijngebieden, zoals de SpaanseValle of het Engelse Valley. In Chili zijn de condities voor wijnbouw zeer gunstig. Het droge klimaat en het vele zonlicht zorgt ervoor dat er nauwelijks ziekten aan de druivenplanten voorkomen en tevens bevordert het de stofwisseling in de planten. Daarnaast wordt het smeltwater uit de Andes gebruikt voor irrigatie.

 

De wijngaarden zijn met name aangelegd in de vlakke delen van de oost-west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems, waardoor de planten uitbundig kunnen groeien. Wijngaarden worden steeds vaker op hellingen gepland, wat een belangrijke factor is voor het produceren van betere wijnen.

 

Wijngebieden

De Chileense wijngebieden liggen verspreid over een lengte van honderden kilometers en omvatten meer dan 100.000 hectare grond. De eerste wijngaarden liggen in het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ze maken deel uit van de grote Valle Central (Central Valley) tussen het kustgebergte en de Andes.

 

De vier belangrijkste wijngebieden van Chili zijn:

Maipo Valley
Dit wijngebied is het oudste en bekendste wijngebied van Chili. Zowel de Carbnet Sauvignon als de          Merlot doen het goed in dit gebied.

Rapel Valley
De Rapel Valley is het grootste wijngebied van Chili. Dit gebied is redelijk smal en koel en is     daardoor met name geschikt voor witte en blauwe druifrassen die gemakkelijk rijpen, zoals de  Merlot.       

Curico Valley
Van oudsher is Curico Valley hét productiegebied van bulkwijnen van Chili. De rode wijnen zijn in dit            gebied het belangrijkste.

Maule Valley
Maule Valley is het op een na grootste wijngebied van het land. Hier vindt je met name de druifsoorten Carbnet Sauvignon en de Pais-druiven.

Soorten wijnen
Tot voor kort scoorde Chili vooral met solide, zuivere wijnen voor een scherpe prijs, zoals Cabernets, Chardonnays, Merlots en Sauvignons. De Chilenen willen echter van het goedkope imago af en proberen het kwaliteitspotentieel van het land op verschillende manieren beter benutten. Zo produceren ze wijnen met meer complexiteit, leggen ze meer de nadruk op de specifieke herkomst van de wijnen en brengen ze meer variatie aan in hun assortiment.

Chili heeft de druif carmenère omarmd als eigen nationale druif. Daarnaast is er ook een stijgende belangstelling voor de druiven malbec, syrah en pinot noir. Met deze druifrassen worden heerlijke toegankelijke en sappige Chileense wijnen geproduceerd, zoals de ConoSur Ocio Pinot Noir.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected] 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »