Terug

Wijnland Marokko

  • Door Stefan
  • Friday 27 / 05 / 2016 0
Wijnland Marokko

Wijnland Marokko is erg onbekend maar toch wordt er zeker wijn verbouwd in de Noord Afrikaanse land. De Marokkanen zijn zelf geen wijndrinkers en dit verklaart dan ook waarom het land weinig aandacht krijgt in de wereld van wijn. Toch is wijnland Marokko wel de belangrijkste wijnproducent van de Maghreb. Maghreb is een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika, hieronder vallen de landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië. Het koninkrijk gebruikt 37.000 hectare grond voor de teelt van druiven en wijnstokken om vooral rode wijn te produceren. De wijnindustrie van Marokko zorgt voor 10.000 vaste banen en bovendien veel seizoenarbeiders die tijdens de druivenoogst worden ingehuurd.


Evenals in Algerije en Tunesië waren het Franse kolonialen die hier de wijnbouw op poten zetten. Dat gebeurde met het oog op productie van goedkope bulkwijnen. Om die reden werd de druivensoort carignan veel aangeplant, net als destijds in de Languedoc gebeurde. Nadat Marokko in 1956 zelfstandig werd, zakte de wijnbouw er helemaal in elkaar.

Mede dankzij hernieuwde belangstelling vanuit Frankrijk is er nu weer sprake van een opleving in de Marokkaanse wijnbouw en worden betere druivenrassen aangeplant. Voorbeelden daarvan zijn de grenache en cinsault die zich goed thuis voelen in het warme, droge en winderige klimaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral Franse druiven zijn die je in de Marokkaanse wijngaarden aantreft. En de meeste zijn blauw zoals carignan, cinsault, syrah, grenache, cabernet sauvignon en merlot. De wijnen doen over het algemeen ook vrij Zuid-Frans aan.

Marokko kent een systeem van appellations d’origine garanties, gebaseerd op het Franse model voor herkomstbenamingen. De beste regio’s zijn te vinden bij Meknès en Berkane.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]    

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »