Terug

Witte wijn, weetjes en meer

Witte wijn, weetjes en meer

Witte wijn is een wijn waarvan de kleur kan stro-geel, geel-groen of geel-goudkleurige kan zijn. Witte wijn wordt gemaakt van groene of blauwe druiven. Voorbeelden zijn chardonnay of sauvignon blanc. Witte wijn wordt gemaakt van groene of blauwe druiven. Voorbeelden zijn chardonnay of sauvignon blanc. Witte wijn wordt geproduceerd door alcoholische gisting


Witte wijn wordt geproduceerd door alcoholische gisting van de niet-gekleurde pulp van druiven die een witte tot donderblauwe huid kan hebben. Het wordt behandeld zodat het een gele en transparante kleur in het eindproduct behoudt. De grote verscheidenheid van witte wijn komt uit het grote aantal variëteiten, werkwijzen wijnbereiding van witte wijn, alsmede de verhouding van suikerresiduen.

Witte wijn bestaat minstens 2500 jaar. Waar druiven konden groeien gingen mensen ze ook verbouwen om zo witte wijn maar ook rode wijn te kunnen drinken. Witte wijn werd in Europa, Amerika, Oceanië en in mindere mate Afrika en Azië werd wijn verbouwd als gevolg van een goed klimaat en religieuze redenen.

De witte druiven waaruit witte wijn wordt geproduceerd zijn groen of geel. Hoewel je ook van het sap van blauwe druiven witte wijn kan maken komt dit niet veel voor. Sommige soorten witte wijn zijn erg bekent bij het grote publiek zoals Chardonnay, Sauvignon blanc en Riesling. Anderen hebben een discrete bestaan maar brengen net zulke mooie witte wijn voort bijvoorbeeld uit druivensoorten als Arneis, muscat, pinot gris enz. De wijnmaker kan ook gebruik maken van een variëteit met een gekleurde druiven mits men voorzichtig is met scheiding van de pulp (sap). De pinot noir is een blauwe drruif maar wordt vaak gebruikt om de champagne te produceren.

Onder de vele typen witte wijn, droge witte wijn, zoete witte wijn, mousserende witte wijn is de droge variant de meest voorkomende.
Gevierd door schrijvers, dichters, zangers en schilders, wordt witte wijn in de vorige eeuw gebruikt als aperitief tijdens de maaltijd, met dessert, of een verfrissend drankje tussen de maaltijden. Witte wijn is meer verfrissend, lichter in zowel stijl als smaak dan rode wijn waardoor hij ideaal is voor de lente en de zomer. De oude richtlijn van "witte wijn met wit vlees" nog steeds geldt in veel gevallen, maar er zijn tal van uitzonderingen en gehemelte voorkeuren die bepalen welke wijn te koppelen met wat voor voedsel. Als voorbeeld, Chardonnay is goed te combineren met de smaak van roomkaas of paté.

In ons wijnblog schrijven een aantal enthousiaste wijnliefhebbers wekelijks artikelen. Ons wijnblog is dan ook een verlengstuk van onze wijn webshop waar we zo veel mogelijk informatie willen verstrekken. Vragen over een artikel in ons wijnblog of heb je zelf een leuk artikel voor ons wijnblog? Mail ons dan op [email protected]
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »