Terug

Ziektes in de wijngaard

  • Door Merijn
  • Sunday 20 / 11 / 2016 0
Ziektes in de wijngaard

De grootste ramp uit de geschiedenis van de wijnbouw speelde zich af in de negentiende eeuw. De ”Phylloxera Vastatrix", een minuscule druifluis, die leefde van de wortels van de Amerikaanse druivenrassen kreeg in 1864 vaste voet aan wal in de Gard (Zuid-Frankrijk) en vernietigde in tientallen jaren bijna alle wijngaarden in Europa. Alle soorten rode wijn en witte wijn werden heel schaars. Witte wijn werd er in die tijd nog niet of nauwelijks gemaakt en rode wijn was bijna nergens meer verkrijgbaar. Men moest teren op de rode wijnen van goede wijnhuizen die lagen opgeslagen in de kelders van de Chateau's. De in de grond levende druifluis vrat alle wortelpunt en van de Europese wijnstok op. Het wortelstelsel van de wijnstok was niet in staat om nieuwe wortelpunten aan te maken. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse druiven, deze maakten wel nieuwe wortelpunten aan. Alleen zijn de Amerikaanse druiven veel minder geschikt om er goede wijn van te maken. De oplossing werd gevonden door de bovenste helft van de Europese druivenstokken te enten op de onderste helft van de Amerikaanse stokken.
Zo hebben we de druifluis onder controle gekregen en zijn we verzekerd van goede wijndruiven voor het maken van onze wijn.

Meeldauw is een schimmel die leeft van het jonge groen en de jonge vruchtbeginsels van de druivenstok. Deze zet zich in de vorm van een fijn wit poeder af en is gebaat bij koud en nat weer. Met het besproeien van fijngemalen zwavel over de planten gedurende drie maal per seizoen, is een prima remedie gevonden. De ziekte van Pierce is een bacteriologische infectie die snelle sterfte onder wijnstokken veroorzaakt. Binnen vijf jaar na besmetting sterven de wijnranken. De verspreiding wordt veroorzaakt door insecten. Op dit moment is Pierce een plaag voor een aantal Californische wijngebieden. Er is nog geen remedie gevonden tegen deze infectie. Grijze rotting ontstaat na een periode van veel regen, terwijl de druiven al bijna rijp zijn. Ze zuigen zich helemaal vol met het overvloedige water, barsten en zijn zo een speelbal voor bacteriën en insecten. Een groot deel van de wijn kan voor de oogst verloren gaan en de wijn die men er van maakt, is dun en schraal.


Vers de Ia Grappe is de Franse term voor schadelijke vlinders, rupsen en motten, die de wijnstokken in de wijngaarden aantasten. Twee van de schadelijkste insecten zijn de vlinder soorten Cochylis ambiquella en de Eudemis botrana. De larven van deze insecten voeden zich met de ontwikkelende bladeren en bloemknoppen wijn de wijnstok. De tweede generatie van de Eudemis botrana is nog gevaarlijker, deze eet de druiven op. In Duitsland worden beide soorten Traubenwickler genoemd. Bestrijding vindt plaats door met speciale middelen te spuiten.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WijnVoorNu 9.3 / 10 - 630 Reviews @ WebwinkelKeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »