Terug

Cava Ludens Método Tradicional

Onze proefnotities geven aan dat dit een absolute topper is onder de Cava wijnen en een perfect alternatief voor dure Champagnes! Deze Cava Extra Brut is net als Champage gemaakt volgens de Método Tradicional. Aroma's van peer met toetsen van rijpe appel

lees meer

Prijs: 8,50

Zet op verlanglijst

  • 200+ wijnen
  • Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
  • Levering op zaterdag
  • Eigen wijnimport

Productomschrijving

Cava Ludens Método Tradicional

Onze proefnotities geven aan dat dit een absolute topper is onder de Cava wijnen en een perfect alternatief voor dure Champagnes! Deze Cava Extra Brut is net als Champage gemaakt volgens de Método Tradicional. Aroma's van peer met toetsen van rijpe appel en bloesem. De smaak is intens, verfrissend en evenwichtig. Klaar voor een feestelijke borrel of heerlijk bij een aperetief.

Cava is een mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de ´methode traditionelle´. Vroeger werd er op de flessen gesproken van ´methode champenoise´, totdat de Fransen daar een stokje voor staken. Een dubbele vergisting en een rijpingsproces van minimaal 9 maanden is vereist voordat de naam Cava op het etiket mag. De naam is ontleend aan het Spaanse woord “la cava”, waarmee de gewelfde kelders aangeduid worden waar de wijn wordt gerijpt.

Deze Cava is gemaakt van 45% Xarel-lo, 30% Macabeo en 25% Parellada druiven en rijping op fles van 1,5 tot 2 jaar.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Spanje
Wijnhuis Cava Lundens
Jaar n.v.t.
Geur Fruitig met Peer, rijpe appel en bloesem
Smaakprofiel Fruitig en droog
Druif 45% Xarel-lo, 30% Macabeo en 25% Parellada
Bewaren tot  2024
Serveertip Borrel, aperitief, dessert met fruit



Wijnhuis Cava Lundens

Cava Ludens is ondertussen een fenomeen geworden. En dat is volledig terecht. Cava Ludens laat tafels feesten, maakt sfeer bij het aperitief en laat de ‘portemonnee’ niet leeg achter. Maura maakt haar Cava op een erg klassieke manier waarbij er erg veel aandacht wordt geschonken aan manuele handelingen. Zo wordt de método tradicional volledig met de hand toegepast.

 

Druif Xarel-lo druif

De Xarel-lo druif, ook wel Pansà Blanco genoemd, staat bekend om de ronde, frisse en fruitige smaak. Deze druif wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met Viura en Parellada als bouwstenen bij het maken van cava. De Xarel-lo draagt voornamelijk bij aan de stevige aromatische basis en de kracht van de cava. Wanneer deze druif wordt gebruikt bij het maken van cava is het van groot belang dat deze druif vroeg geoogst wordt. Wanneer deze druif namelijk de tijd heeft gekregen om te rijpen, verliest het haar kenmerkende zuurtje. De Xarel-lo druif is voornamelijk terug te vinden in Penedès en Catalunya.


Druif Macabeo

Macabeo wordt verbouwd in heel Noord-Spanje en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. In Catalunya wordt hij geassembleerd met xarel-lo en parellada, met een van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Het ras eist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent, tamelijk productief en wordt laat geoogst. Soms wordt de druif verweten wat neutraal te zijn, maar een kundig wijnmaker weet de goede aroma's en de kruidige neus er wel in te krijgen. Klassieke op eikenhout gerijpte Rioja's zijn meestal voornamelijk viura met 5-10 procent malvasiá riojana. De strogele tot amberkleurige wijnen hebben een relatief laag zuur en een hoog alcoholgehalte en worden vaak als aperitief gedronken. Ze zijn droog, fruitig, licht en fris.

 

Druivensoort Parellada

Parellada is een witte druivensoort uit Spanje, die daar vooral in Catalonië wordt verbouwd. Het is een van de drie soorten die wordt gebruikt voor het maken van de bekende mousserende Spaanse wijn cava. De andere twee zijn de soorten macabeo en xarel-lo.

De kwaliteit van deze druif is in principe hoog, mits er op gelet wordt dat de opbrengst per hectare laag blijft (minder dan 35 hectoliter per hectare zelfs). Dan krijgt men prachtige, evenwichtige wijnen, met een behoorlijke zuurgraad en frisse tonen van citrus en groene appel. Het alcoholpercentage blijft aan de lage kant, maar zo'n graad of 9 tot 11. Dat wordt veroorzaakt door het lage suikergehalte dat in de groei wordt opgebouwd. Door de dikke schil is deze druif goed bestand tegen allerlei ziektes, met name rot. Om de frisheid niet te verliezen is het goed om deze wijn jong te drinken.

 

Product tags

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Cava Ludens  Método Tradicional

Cava Ludens Método Tradicional

8,50

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »