Chablis Domaine Jean Dauvissat

Deze Chablis uit het noorden van de Bourgogne is mooi goudgeel van kleur met licht groene tinten. De wijn heeft complexe aroma’s in het glas. De neus is een explosie van verse noten, witte bloemen en met een toets van honing en verse brioche. Deze wijn he

Deze Chablis uit het noorden van de Bourgogne is mooi goudgeel van kleur met licht groene tinten. De wijn heeft complexe aroma’s in het glas. De neus is een explosie van verse noten, witte bloemen en met een toets van honing en verse brioche. Deze wijn heeft een rijke smaak en een mooi evenwicht. De wijn-spijscombinatie van Chabliswijnen met schaal- en schelpdieren is vaak erg goed. Daarom hebben Chabliswijnen de bijnaam ‘oesterwater’. In Amerika is de naam Chablis zo bekend dat het bijna synoniem is voor droge witte wijn. Deze Chablis heeft geen houtrijping gehad waardoor hij wat lichter en frisser is dan de houtgerijpte Bourgogne wijnen.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bourgogne)
Wijnhuis Domaine Jean Dauvissat
Jaar 2015
Geur Noten, witte bloemen en honing
Smaakprofiel Rijke smaak met een mooie lange afdronk.
Druif Chardonnay
Bewaren tot  2020
Serveertip Borrel, aperitief, salades, dessert met fruit.


 

Wijngebied Chablis

Chablis ligt gescheiden van de andere productiestreken in het Noorden van de Bourgogne, in de Yonne. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van visgerechten. Chablis wordt speciaal aangeraden in combinatie met oesters en wordt daarom ook wel oesterwater genoemd. Petit Chablis slaat op wijn uit de meest noordelijke gedeelten van de Chablis regio. De betere wijngaarden van het district Chablis bevatten veel kalk, net als die van de Champagne. In Chablis werd de dikke kalklaag gevormd door fossielen van miljarden schelpdieren, meestal kleine oesters met een kommavormige schelp. De grond heet Kimméridgien, naar Kimmeridge aan de Engelse kanaalkust. Het is ook de kalk die de uitsluitend witte wijnen van Chablis hun bijzonder karakter geven. De van de Chardonnay afkomstige wijnen worden gekenmerkt door een bleke kleur met vaak een zweem van groen en een zeer droge, enigszins mineralige, koele smaak die tegelijk sappig en fruitrijk kan zijn. Grote Chabliswijnen kunnen bovendien uitstekend rijpen. Er zijn vier categorieën Chablis te onderscheiden. De beste wijnen komen van een zevental hellingen direct ten noorden van het stadje Chablis: de grand crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir. Iets minder vol, krachtig en nobel zijn de wijnen van de premiers crus, zo'n 40 akkers waarvan de wijnen worden verkocht onder de naam van individuele of gegroepeerde wijngaarden.

 


Druif Chardonnay

De Chardonnay druif is misschien wel de bekendste druif voor het maken van witte wijn en werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er waarschijnlijk zijn officiële naam aan gegeven. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot Blanc en de onbekende Gouais Blanc z’n ouders zijn. Al eeuwen lang staat witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif bekent voor de 'grote' witte Bourgogne wijnen waar hij aangeplant staat in de bekende dorpen zoals Chablis, Meursault, Gevrey-Chambertin, Santenay en Mercurey.

Ook in de Champagnestreek speelt de Chardonnay druif een essentiële rol bij het maken van Champagne. Witte wijn van deze druif wordt behalve in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. In deze 'nieuwe wereld' wijnlanden brengt witte wijn van de Chardonnay tegenwoordig uitstekende en betaalbare wijnen voort. De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en geeft hoge opbrengsten per hectare. Wat Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak. De witte wijn is bijvoorbeeld veel voller dan een witte wijn van Sauvignon Blanc druiven.

De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten, vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. De witte wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Chardonnay's uit warme landen hebben vaak aroma’s van brioche, verse boter, hazelnoten en gegrild brood.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »